Het risico van risico Risico is, volgens de consensus, het thema voor 2014. Maar is dat verstandig zolang Europa in knellende wurggreep zit? 23 januari 2014 13:00 • Door Arnold Gast De consensus in de beleggingswereld is dat je in 2014 vooral risico moet nemen. Ondanks dat de risicobereidheid onder beleggers in 2013 al flink was toegenomen, lijkt de focus dit jaar nog meer op het rendement te liggen. Binnen vastrentende waarden zorgt dat voor een verschuiving van relatief veilige obligaties naar segmenten met een hoger risico, zoals contingent convertibles (coco’s) en highyieldobligaties. De vraag is in hoeverre die toegenomen risicobereidheid gerechtvaardigd is, want er zitten de nodige adders onder het gras. Naast de opgelopen waarderingen zijn dat de fundamentele problemen waar Europa nog steeds mee kampt. De komende tijd zal blijken of Europa het Japanse scenario (lage groei en lage obligatierente) of het Amerikaanse scenario (hogere groei en hogere obligatierente) tegemoet gaat. In tegenstelling tot de VS is de economische dynamiek in Europa echter beperkt. Waar in de VS de huizenmarkt is hersteld, schaliegas een grote vlucht neemt en de bankensector is hervormd, zit in Europa alles vast. Spilfactor daarbij zijn de banken, die steeds minder krediet verstrekken. De Europese bankbalansen puilen uit van de staatsobligaties, waardoor ze de Europese landen in een knellende wurggreep houden en hervormingen uitblijven. De haperende kredietverstrekking in Europa, vooral aan het midden- en kleinbedrijf, is een groot probleem. De hoop is dan ook gevestigd op de huidige stresstest van Europese banken. Als die anders dan de vorige twee stresstesten streng genoeg zal zijn, dan zullen banken genoodzaakt zijn om hun eigen vermogen geloofwaardig te vergroten. Pas dan kunnen ze meer leningen gaan verstrekken en kan de Europese economie haar dynamiek hervinden. Daarnaast zullen er ook nieuwe financieringsmogelijkheden moeten komen voor bedrijven, zodat ze voor hun krediet minder afhankelijk worden van de banken. Speuren naar rendement Binnen vastrentende waarden is nog steeds rendement te vinden, maar daarbij is steeds meer behoedzaamheid vereist. Er zal scherp gelet moeten worden op het risico van Europese staatsobligaties, terwijl de waarderingen van bedrijfsobligaties nog wel wat ruimte bieden. Daar staat wel een aantal onzekere factoren tegenover. Naast de genoemde stresstest zijn dat de fundamentele cijfers van bedrijven, de kans op faillissementen en de vraag wat de Chinese economie gaat doen. Tegelijk bieden nieuwe ontwikkelingen ook kansen, zoals de uitgifte van nieuwe kapitaalsinstrumenten door banken. De huidige tijd vraagt meer dan ooit om een zeer kritische en flexibele beleggingsbenadering. Arnold Gast is senior fondsbeheerder en hoofd credits bij Delta Lloyd Asset Management. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?