De vloek van schijnveiligheid Schijnveiligheid is de wolf in schaapskleren die beleggers lokt naar een speelveld waar ze helemaal niet thuishoren. 28 augustus 2013 15:00 • Door Short & Sticky "Death rates in boxing exploded after the introduction of the boxing glove. Almost nobody ever died bare knuckle boxing because head punches often resulted in broken hands, so nobody used them." De bokshandschoen is natuurlijk ontworpen ter bescherming. Maar afgaande op bovenstaande quote is het effect averechts gebleken. Het doet denken aan de schijnveiligheid waarmee beleggers zichzelf graag omringen. De schijnveiligheid van een kundige fondsbeheerder. ("Ik heb liever dat er een ervaren belegger aan de knoppen zit dan dat ik zomaar een index volg") De schijnveiligheid van een adviseur. ("Die man heeft ervoor geleerd en loodst me wel schadevrij door barre tijden heen") De schijnveiligheid van een toezichthouder. ("Ha, mijn geld zit bij partijen die wél onder toezicht van de AFM staan") De schijnveiligheid van rendementen uit het verleden. ("In bijna dertig jaar hebben high yield obligaties slechts één jaar een negatief rendement laten zien") De schijnveiligheid van grote trends. ("Met de bevolkings- en welvaartsgroei in Azië de komende decennia is beleggen in opkomende markten een no brainer") De schijnveiligheid van lage kosten. ("Dus voor mij alleen ETF's. Zijn ook heel liquide, kan ik snel in- en uitstappen") De schijnveiligheid van diversificatie. ("Daarom beleg ik in hedgefunds en private equity") ... Zo kunnen we nog wel even doorgaan, natuurlijk. Schijnveiligheid kan een gevaarlijk goed zijn omdat het kan leiden tot roekeloosheid. Of erger nog; het kan er voor zorgen dat (in het geval van de financiële sector) beleggers een markt betreden waar ze nooit een voet zouden moeten neerzetten. Gewoon omdat het niet hun cup of tea is. Hap!Een autogordel maakt een racebolide nog niet geschikt voor elke zondagsrijder. Ook niet als de banden door de APK-keuring gekomen zijn en dezelfde auto de afgelopen dertig jaar maar één keer total loss gereden is. Ook niet als je de beste constructeurs achter je hebt staan en de meest ervaren monteurs in de pit. Enfin, u vat 'm, denken we. Voor een belegger is schijnveiligheid misschien nog wel gevaarlijker dan de voor de hand liggende risico's. De schijnveiligheid is de wolf in schaapskleren, het is Mike Tyson die een stuk van je oor afbijt (... sta je dan met je bokshandschoenen). De enige veiligheid die de financiële markten bieden is onveiligheid. Wie die markt tegemoet gaat met blote vuisten, is in elk geval gedwongen tot voorzichtigheid. En dat is een beter overlevingsmechanisme dan twee bloedrode, glimmende bokshandschoenen. Pieter Kort & Peter van Kleef zijn hoofdredacteur van respectievelijk IEX en IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.