Slot: Super Mario! Eén simpel zinnetje van ECB's Mario Draghi en kijk, wat een euforie. De voornaamste feestvarkens op een rij 4 juli 2013 18:10 • Door Arend Jan Kamp Het blijft ongelooflijk - en eigenlijk is het ook een beetje eng - dat centrale bankpresidenten met één woord, of een luttel zinnetje zo de markten kunnen beïnvloeden. Twwe weken terug was het Fed's Ben Bernanke die het deed (beurzen omlaag en bloedblad staatsobligaties) en vandaag deed ECB's Mario Draghi het. "Monetary stance will remain accomodative for as long as necessary." Vrij vertaald: we gaan door tot het gaatje. Het resultaat mag er zijn. Nooi eerder heb ik meegemaakt dat op een dag dat de VS dicht is de AEX zo'n uitslag laat zien. Net als de meeste andere Europese indices trouwens. De Amerikaanse futures doen een procentje in de plus - vast ook een unicum op op de 4th of July. Volatiliteit omlaag en EUR/USD levert wel een centje in. Goud en olie reageren weer helemaal niet op de woorden van Draghi. Dit zijn en blijven dollar-assets. Per saldo is het toch redelijk rustig aan het staatsobligatiefront, maar de de PIIGS-rentes dalen wel flink. Ik geef u een paar tienjaars rentes mee: Duitsland: 1,64 (-1,6 basispunten) Frankrijk: 2,25% (-2,5) Nederland: 2,04% (-2,6) Portugal: 7,27% (-12,0) Italië: 4,39% (-7,3) Ierland: 3,99% (-8,0) Griekenland: 11,22 (-+11,2) Spanje: 4,62% (-12,4) VS: 2,50% (geen handel) VK: 2,37% (-1,63) Zwitserland: 0,94% (-2,4) Japan: 0,86% (-1,8) Op zo'n uitbundige beursdag ga ik niet alle fondsen bij af, want dan wordt bij wijze van alles gewoon blind opgekocht. Hoewel... Wat mij opvalt is dat van de 25 AEX-fondsen er maar acht beter doen dan de index. Allemaal zwaargewichten dus. Vooral Ahold vind ik opmerkelijk ING mag wel even een leuk flesje en een bloemetje naar Draghi sturen De AMX stijgt maar 0,48% en daaar zijn dan weer zwaargewichten Ziggo en Vopak debet aan de AScX doet met ~0,25% zelfs nog slechter. Dit is vooral de de schuld van Arseus, Ballast Nedam. Beter Bed en Cryo-Save. Wat een dalingen op zo'n dag! Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?