Pensioenfondsen moeten harder worden Pensioenfondsen moeten bedrijven en beleggingsfondsen dwingen tot lagere bonussen. 27 oktober 2016 10:30 • Door IEXProfs Redactie Pensioenfondsen moeten de macht die zij hebben als grootaandeelhouder veel vaker inzetten om (belachelijk) hoge bonussen voor fondsmanagers en andere bestuurders bij bedrijven te bestrijden. Dat zegt Tim Burggraaf, partner bij het internationale consultancybedrijf Mercer. Volgens Burggraaf is het hard nodig dat pensioenfondsen meer 'met de voeten stemmen' tijdens aandeelhoudersvergaderingen om het vertrouwen bij pensioendeelnemers te herstellen. Die verwachten namelijk steeds meer dat pensioenfondsen bij hun beleggingen duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel dragen. Exorbitant hoge betalingen aan managers van beleggingsfondsen en bestuurders van beursgenoteerde bedrijven horen daar niet bij. Met de voeten Burggraaf: “Pensioenfondsen kunnen hun macht als grootaandeelhouder inzetten om dit af te dwingen, en als niks helpt, kunnen ze desnoods van fondsmanager wisselen.” Dat hoeft volgens Burggraaf niet ten kosten te gaan van de beleggingsrendementen. Nederlandse pensioenbeheerders zoals APG en PGGM hebben de laatste jaren de druk op de bedrijven waarin ze beleggen al flink verhoogd. Een zekere terughoudendheid blijft echter altijd voorhanden omdat ze ook weer niet bekend willen staan als extreem activistische aandeelhouders. Duurzaamheid Volgens Burggraaf verwachten pensioendeelnemers dat wel, althans zeker daar waar het gaat om zaken die strijdig zijn met wat algemeen wordt gezien als maatschappelijk verantwoord. Mercer heeft daartoe ook mensen geïnterviewd, en kwam tot de conclusie dat dit verlangen naar een eerlijk pensioen vooral bestaat bij al gepensioneerden. Jongeren verlangen vooral meer financiële transparantie van de pensioenbeheerders. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 13 jan Pictet zet telecom op kopen Pictet AM heeft in januari de modelportefeuille op twee plaatsen gewijzigd. Telecomdiensten gaan van neutraal naar overwogen en vastgoed van onderwogen naar neutraal. Andere sectoren die er in positieve zin uitspringen zijn financials en nutsbedrijven. Regionaal blijven aandelen uit de VS, Zwitserland en emerging markets (exclusief China) favoriet.
Assetallocatie 09 jan Outlook AllianzGI: "Aandelen blijven aantrekkelijk, maar volatiliteit neemt toe" De tweede termijn van Donald Trump komt op een moment dat economieën uiteenlopen qua groei, inflatie en rente. Dit verschil zou volgens AllianzGI in 2025 nog groter kunnen worden. AllianzGI blijft in zijn outlook voor 2025 positief over Amerikaanse aandelen, met name uit de techsector. In de obligatiemarkt wordt meer verwacht van Europees papier.
Assetallocatie 07 jan Rabobank is positief over aandelen én obligaties Sterke winstgroei en lagere inflatie maken aandelen en obligaties volgens Rabobank aantrekkelijk. De Chinese beurs zou wel eens positief kunnen verrassen. De grote onzekere factor is, u raadt het al, de aankomende Amerikaanse president.
Assetallocatie 27 dec Het glas is nog steeds half vol KKR is positief over het beursjaar 2025, al zal het minder uitbundig zijn dan de laatste twee jaar. Reden is onder meer dat de welvaart steeds oneerlijker is verdeeld. Waar zet de investeringsmaatschappij op in?
Assetallocatie 23 dec Vijf kansrijke beleggingsverrassingen in 2025 De markten lijken volgens Emiel van den Heiligenberg, hoofd Assetallocatie bij vermogensbeheerder LGIM, met veel zekerheid te voorspellen wat de uitwerking van het Trumpbeleid zal zijn. "Dat kan wel eens misplaatst zijn." Hij schetst daarom vijf alternatieve scenario’s in 2025.
Assetallocatie 23 dec Staatsobligaties hebben goud en bitcoin nodig BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, heeft minder vertrouwen dat staatsobligaties nog wel de rol van veilige haven kunnen vervullen. Een portie goud en bitcoin erbij creëert meer portefeuillestabiliteit.