"Nú beschermen tegen inflatie" Volgens Robeco's Edith Siermann schat de markt de inflatierisico's te laag in. Daardoor is bescherming nu nog betaalbaar. 28 april 2011 14:00 • Door Pieter Kort Nú is het moment om inflatiebeschermd te gaan beleggen. Dat is de boodschap die Robeco gisteren verkondigde in een persconferentie over de jaarcijfers. Inflatie is al langer een thema waar Robeco een uitgesproken mening over heeft, maar volgens Edith Siermann (foto), CIO Fixed Income bij de Rotterdamse vermogensbeheerder is het zaak dat beleggers die zich willen beschermen tegen inflatie spoedig actie ondernemen, omdat bescherming nu relatief betaalbaar is. "Financiële markten gaan slechts uit van een tijdelijke stijging van de inflatie," zegt Siermann. "Als je de prijzen van inflatiebeschermde euro-obligaties vergelijkt met gewone 10-jaars obligaties, dan blijkt daaruit dat de verdisconteerde 10-jaars inflatieverwachting slechts 2,4% is." Volgens Siermann en haar team zijn de inflatierisico's aanmerkelijk groter. Door een combinatie van factoren kan de inflatie "structureel" een procent of twee hoger komen te liggen dan we gewend zijn. Siermann noemt onder andere de groeiende middenklasse in opkomende markten, de vergrijzing in de gevestigde economieën en de nog steeds oplopende staatsschulden als oorzaken voor de toenemende inflatierisico's. "Overheden dreigen minder urgentie te verlenen aan oplopende inflatie," zegt Siermann, omdat het "weginfleren" van schulden minder pijnlijk is dan bezuinigen. Door al die factoren staan de wijzertjes in de speciaal ontwikkelde "Robeco Inflatie Monitor" voor zowel de eurozone als voor opkomende markten op hoog risico (zij het nog net niet in het rood). Liever 'weginfleren' dan bezuinigen "Omdat bedrijven er opvallend goed in slagen om de hogere grondstofprijzen door te berekenen aan de consument denken we dat een oplopende inflatie een kwestie van tijd is. De markten zien het nog niet aankomen, dus dat betekent dat het loont om je nu te beschermen." Logische vervolgvraag is dan: hoe bescherm je je tegen inflatie? Dat hang af van de hoeveelheid risico je bereid bent om daarbij te lopen, zegt Siermann. Wie alleen bescherming wil kan denken aan obligaties met inflatiebescherming of met duration hedge. Wie daarnaast ook kansen ziet in een hoge inflatie-omgeving kan offensiever te werk gaan door bijvoorbeeld grondstoffen-, voedings- of energiefondsen te kopen of direct in commodities te beleggen. Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.
Assetallocatie 25 nov Wat doen institutionele beleggers in een onrustige wereld? Institutionele beleggers beleven een prima 2024. 88% haalt of overtreft de rendementsdoelstellingen. In het naar verwachting onzekere 2025 willen de meesten vooral meer beleggen in private markets, zo blijkt uit een rondvraag van bfinance.