Doodsteek voor open architecture Verbod op kickback fee leidt mogelijk tot transitie van open architecture naar mandaten voor fondshuizen. 28 maart 2011 17:00 • Door IEXProfs Redactie Het plan van minister De Jager van Financiën om de kickback fee voor het verkopen van beleggingsfondsen door distributeurs af te schaffen houdt een week na dato de gemoederen in de sector nog altijd bezig. In een eerste reactie meldde fondsenplatform SNS Fundcoach dat zij als aanbieder van execution only gevrijwaard zouden blijven van het verbod. De fondsensupermarkt baseerde zich daarbij op de bewuste passage uit de brief van de minister – een passage die wat dit betreft vooral vragen onbeantwoord laat. In het VK, waar het verbod op distributievergoeding per eind 2012 wordt ingevoerd, is al langer sprake van een vrijstelling voor execution only. IEXProfs vroeg drie insiders (van links naar rechts op de foto) naar hun mening over het provisieverbod: Erik van de Weele (Henderson) Paulo Varela Nunes (Blackrock) Jeroen Vetter (Capital Guards) Vetter: “Het is een prima zet om belangenverstrengeling tegen te gaan. Het afschaffen van de distributievergoeding voor advies en beheer is legitiem, het is wat mij betreft nog onduidelijk of er voor execution only een uitzondering wordt gemaakt. Ik haal dat niet uit de brief van de minister. Als ook daar een verbod op de kickback fee geldt, dan kan dat de dood van open architecture betekenen. Sommige boutiques weigeren nu al een vergoeding te betalen en liggen daarom bij grote banken niet in de schappen. In dat opzicht ontstaat er wel een meer level playing field.” Van de Weele: “Er worden kosten gemaakt, als die niet meer via een distributievergoeding kunnen worden terugverdiend, dan gaat het via een hogere advies- of beheervergoeding. Het is bovendien maar de vraag of het zonder de vergoeding transparanter wordt. Mogelijk wordt het voor kleinere beleggers duurder. Die trend zie je nu al. Aan de andere kant wordt de vergelijking tussen actief en passief wel eerlijker als de distributievergoeding er tussenuit gehaald wordt. ” Varela Nunes: “Er valt een gat tussen vermogensbeheerklanten en execution only. Dat zorgt voor een vraag naar oplossingen. De fondsindustrie zelf heeft al fondsen klaar staan (aparte share class)zonder distributievergoeding. Het kan zijn dat banken in plaats van open architecture met mandaten gaan werken. Dat is wel minder flexibel. Bij open architecture kun je een fonds van aanbieder A redelijk snel vervangen door een fonds van aanbieder B. Bij eenmaal gegeven mandaten ligt dat - administratief en juridisch - een stuk moeilijker.” Uit het rondetafelgesprek dat later in IEXProfs magazine 01/11 verschijnt. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.