Rabo's boerenslimheid Rabobank gaat goedkope trackers van Vanguard aanbieden, maar zie ik daar een adder onder het gras kruipen? 27 juni 2011 14:00 • Door Marc Vijver Rabobank heeft besloten om indexfondsen van Vanguard op te nemen in haar assortiment. Zo komen zij tegemoet aan de vraag vanuit klanten naar simpele, effectieve beleggingsoplossingen. Ik citeer: “Waarom zou je 1 tot 1,5% betalen voor een beleggingsfonds in een zeer liquide markt zoals Amerikaanse large-caps als je dat met indextrackers ook voor circa 0,5% ook kan doen?”. Een waar woord, gesproken door Rabobank directeur private banking Pim Mol. Maar dan gebeurt er iets raars. Verderop in het bericht (gepubliceerd op Fondsnieuws) staat namelijk te lezen dat het niet de bedoeling is dat bestaande beleggingsfondsen ingeruild gaan worden voor indexfondsen, en dat klanten ook niet actief met dit nieuwe aanbod benaderd zullen worden. Dus enerzijds onderschrijft de Rabobank het belang van lage kosten, en anderzijds gaan zij hun klanten niet helpen hierin. Het opnemen in het assortiment van indexfondsen is duidelijk ingegeven omdat klanten hier naar vragen. Maar alle andere klanten horen blijkbaar gewoon niet dat er 1% minder kosten gemaakt kan worden bij hun beleggingen. De belangen zijn evident: Rabobank is bijvoorbeeld 100% eigenaar van Robeco, een actieve fondsmanager die zich afkeert van index oplossingen. Bovendien is de kickback op actieve fondsen nu nog een belangrijke inkomstenstroom. Maar er is nog wat anders; door de Rabobank wordt gesproken over 0,5% voor een large-cap US investering. De keus is daarbij op Vanguard gevallen. Vanguard kent echter meerdere smaken van hun fondsen. Sommige smaken hebben daarbij een kickback ingebakken, en andere niet. In elk geval kent deze investering in haar goedkoopste vorm van Vanguard slechts 0,06% kosten per jaar. En dat is nog wel een stukje verwijderd van 0,50%. In dit licht is het misschien toch wat minder fraai dan het oogt allemaal. Marc Vijver is oprichter en directeur van innovatieve vermogensbeheerder The Index People. Deel via:
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.