Marktfalen veroorzaakt outperformance kwaliteitsbedrijven Bedrijven met een stabiele, hoge winstmarge doen het op de beurs beter dan bedrijven met een lage, onvoorspelbare winstgevendheid. De oorzaak ligt bij marktfalen en analisten die er consequent naast zitten. 27 september 2024 09:00 • Door IEXProfs Redactie Waarom is het zo dat kwaliteitsaandelen het door de bank genomen beter doen dan aandelen met een hoog risico, ook wel junk genoemd? Het is op zich logisch dat beleggers een voorkeur hebben voor bedrijven met een hoge winstgevendheid en stabiliteit, maar als de markt perfect zou werken dan zou dat in de koersen verwerkt moeten zijn. Kwaliteitsbedrijven hebben een hoge k/w, junkbedrijven een lage. Dat blijkt echter niet zo te zijn. Volgens Joachim Klement van Liberum Capital hebben de onderzoekers Anwer Ahmed, Michael Neel en Irfan Safdar daar nu een plausibele verklaring voor gevonden. Welke aandelen hebben het hoogste risico? Wat ze als eerste onderzochten, is of het te maken heeft met het risico van falen. Eigenlijk zou je verwachten dat bedrijven met een hoge winstgevendheid en lage k/w een grotere kans hebben in de toekomst niet te kunnen voldoen aan de hooggespannen verwachtingen. Maar dat is niet het geval, zo blijkt uit hun analyse. Integendeel, bedrijven met een hoge winstgevendheid blijken een kleiner risico te lopen op tegenvallers dan junkaandelen. Dat geldt nog extra tijdens correcties. Marktfalen De enige conclusie die overblijft, is dat het toch een klassiek geval is van “mispricing” of marktfalen. Een deel van de schuld ligt volgens Ahmed, Neel en Safdar bij sell-side analisten. In hun studie hebben ze gekeken naar de winstverwachtingen van analisten en hun koersdoelen. Wat blijkt is dat de toekomstige winstontwikkeling van kwaliteitsbedrijven structureel wordt onderschat, terwijl die van junkbedrijven wordt overschat. Het gevolg is dat analisten gedurende het boekjaar bij kwaliteitsbedrijven hun verwachtingen telkens moeten verhogen, terwijl ze bij junkbedrijven worden verlaagd. Het zijn deze “earnings revisions” die de koersen gedurende het jaar omhoog duwen bij kwaliteitsaandelen en omlaag bij junkaandelen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 19 dec Actieve ETF’s, het beste van twee werelden? Actieve ETF’s hebben de laatste jaren een flinke vlucht genomen. Dat verbaast Stefan Kuhn van Fidelity International niet.
Assetallocatie 19 dec Grote verschillen in prestaties tussen vastgoedfondsen Vastgoedfondsen zorgden de laatste jaren voor een demper op het rendement. Geen wonder dat institutionele beleggers door de bank genomen ontevreden zijn. Maar de verschillen tussen out- en underperformers zijn wel heel erg groot.
Assetallocatie 17 dec 2025 dreigt een wild ritje te worden Voor 2025 bestaat er optimisme dat grote economieën, zoals de VS, een recessie zullen vermijden. Dat denkt ook Virginie Maisonneuve, Global CIO Equity van Allianz Global Investors. Wel voorziet zij volgend jaar veel volatiliteit op de markten. Dat vraagt beleggers om hun portefeuilles aan te passen.
Assetallocatie 16 dec Fed doet het in 2025 voorzichtiger aan De Amerikaanse Federal Reserve zal de rente aankomende woensdag met 25 basispunten verlagen en daarna waarschijnlijk pauzeren. Want? "De laatste Amerikaanse economische cijfers zijn relatief positief, terwijl de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen duidt op een pro-groeibeleid in 2025, aldus Michael Krautzberger, Global CIO Fixed Income bij Allianz Global Investors.
Assetallocatie 16 dec “Een beleggingsstrateeg ziet altijd kansen” Vincent Juvyns, beleggingsstrateeg bij JP Morgan AM, toont zich optimistisch over het komend beursjaar. Amerikaanse aandelen, vastgoed, dividendaandelen, alternatives en bedrijfsobligaties kunnen mooie rendementen boeken. Daarnaast zouden Chinese aandelen wel eens heel positief kunnen verrassen. Europa?
Assetallocatie 16 dec Invesco is risk-on, maar vreest wel drie swingfactoren Invesco verwacht in 2025 opnieuw een goed jaar voor risicovolle assets. Vooral smallcaps, value-aandelen en aandelen van buiten de VS kunnen profiteren van een ruimer monetair beleid en een stabiele groei in de wereld. Maar drie zaken kunnen roet in het eten gooien: hoge Trump-tarieven, oplaaiende inflatie en een schuldencrisis. Een positieve factor kan China zijn.