Beleggers staan meer flascrashes te wachten De aandelencorrectie begin deze maand was krachtig, maar ook kort. Veel beursindices staan alweer op winst. Ben Carlson denkt dat het een voor deze tijd typische flashcrash was. De informatievoorziening is tegenwoordig zo snel dat aandelencorrecties zich vaker zullen voordoen en razendsnel verbreiden. 22 augustus 2024 08:40 • Door IEXProfs Redactie "Het wordt met de dag duidelijker dat de beursdip van afgelopen maandag 5 augustus en de paar dagen ervoor een flashcrash was, waarbij indices als de S&P 500 in korte tijd vele procenten verloren. Op zich zijn er een heleboel macro-economische redenen aan te wijzen waarom beleggers in paniek raakten. Denk bijvoorbeeld aan de zwakkere arbeidsmarktcijfers uit de VS, een Japanse renteverhoging en de afname van de yen-carry-trade. Maar de meest logische reden is dat de markt daalde omdat de volatiliteit te laag was. Beleggers waren daardoor overmoedig geworden en dat kan niet eeuwig duren. Verschillen met vroeger Het grootste verschil tussen flashcrashes van nu en die uit de jaren 20 en 60 is de onderlinge verbondenheid van markten. Computers en algoritmes zorgen ervoor dat informatie zich wereldwijd verbreidt met de snelheid van het licht. Aan de ene kant zorgt dit voor efficiënte markten. Het kan echter ook zorgen voor overreacties. Kijk maar naar de grootste dalingen sinds 1990. De grootste pieken in de volatiliteit (VIX) zijn allemaal te vinden in de laatste 15 jaar: om precies te zijn in 2009, 2020 en augustus 2024. De grootste pieken in de volatiliteit (VIX) zijn allemaal te vinden in de laatste 15 jaar Wanner komt de volgende flashcrash? Het zou me niet verbazen als dit soort gebeurtenissen in de toekomst vaker voorkomen. De menselijke natuur is niet veranderd sinds de jaren 20 of 60, maar de handel wel. Er wordt niet zoals vroeger gehandeld met briefjes, krijtborden en telefoons. Alles gaat sneller met de computer. Met een druk op de knop kunnen hele aandelenpakketten de markt op worden geslingerd. Het gevaar is dan groter dat beleggers kort en-masse de controle verliezen.” Een link naar de blog. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 19 dec Actieve ETF’s, het beste van twee werelden? Actieve ETF’s hebben de laatste jaren een flinke vlucht genomen. Dat verbaast Stefan Kuhn van Fidelity International niet.
Assetallocatie 19 dec Grote verschillen in prestaties tussen vastgoedfondsen Vastgoedfondsen zorgden de laatste jaren voor een demper op het rendement. Geen wonder dat institutionele beleggers door de bank genomen ontevreden zijn. Maar de verschillen tussen out- en underperformers zijn wel heel erg groot.
Assetallocatie 17 dec 2025 dreigt een wild ritje te worden Voor 2025 bestaat er optimisme dat grote economieën, zoals de VS, een recessie zullen vermijden. Dat denkt ook Virginie Maisonneuve, Global CIO Equity van Allianz Global Investors. Wel voorziet zij volgend jaar veel volatiliteit op de markten. Dat vraagt beleggers om hun portefeuilles aan te passen.
Assetallocatie 16 dec Fed doet het in 2025 voorzichtiger aan De Amerikaanse Federal Reserve zal de rente aankomende woensdag met 25 basispunten verlagen en daarna waarschijnlijk pauzeren. Want? "De laatste Amerikaanse economische cijfers zijn relatief positief, terwijl de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen duidt op een pro-groeibeleid in 2025, aldus Michael Krautzberger, Global CIO Fixed Income bij Allianz Global Investors.
Assetallocatie 16 dec “Een beleggingsstrateeg ziet altijd kansen” Vincent Juvyns, beleggingsstrateeg bij JP Morgan AM, toont zich optimistisch over het komend beursjaar. Amerikaanse aandelen, vastgoed, dividendaandelen, alternatives en bedrijfsobligaties kunnen mooie rendementen boeken. Daarnaast zouden Chinese aandelen wel eens heel positief kunnen verrassen. Europa?
Assetallocatie 16 dec Invesco is risk-on, maar vreest wel drie swingfactoren Invesco verwacht in 2025 opnieuw een goed jaar voor risicovolle assets. Vooral smallcaps, value-aandelen en aandelen van buiten de VS kunnen profiteren van een ruimer monetair beleid en een stabiele groei in de wereld. Maar drie zaken kunnen roet in het eten gooien: hoge Trump-tarieven, oplaaiende inflatie en een schuldencrisis. Een positieve factor kan China zijn.