Invloed indexfondsen is beperkt De opkomst van ETF's en indexfondsen heeft bepaalde delen van de markt versterkt. Het beste voorbeeld is de dominantie van megacaps. Maar het effect moet volgens GMO niet worden overdreven. Het is een kwestie van tijd voor smallcaps en value-aandelen een inhaalslag maken. 18 juli 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Wat is het effect van de enorme vlucht van ETF’s en indexfondsen in de laatste 20 jaar? Is het een belangrijke reden dat een handvol megacaps alle andere aandelen in de schaduw hebben gesteld? Dit is de vraag die vermogensbeheerder GMO behandelt in zijn laatste kwartaalbrief. De conclusie is dat passieve fondsen de prijsvorming op de beurs wel hebben beïnvloed, maar dat dit niet moet worden overdreven. Bovendien biedt het kansen voor actieve managers. Pensioenvermogen GMO kijkt allereerst naar de reden voor de opkomst van passieve fondsen. Volgens Ben Inker en John Pease heeft dat veel te maken met de vaste bedragen die mensen opzijleggen voor hun pensioen. In de VS gaat het daarbij om de zogenoemde 401(k) plannen, waarbij een deel van het salaris bijna automatisch in grote indexfondsen wordt gestort, zoals die van Vanguard. Die trend zwakt in de VS echter af, schrijft GMO. Kans voor actieve managers om zich te bewijzen De belangrijkste vraag is of het achterblijven van smallcaps en value-aandelen te wijten is aan indexfondsen, of dat er andere krachten aan het werk zijn geweest. Enerzijds valt het volgens GMO niet te ontkennen dat het pensioensparen in het voordeel is geweest van largecap- en groeifondsen. De voorkeur voor de grote beursfondsen had verder te maken met factoren zoals de lage rente en een grote risicobereidheid onder beleggers. Maar dat wil nog zeggen dat de markten permanent in onbalans blijven. Volgens GMO is het actieve deel van de markt groot genoeg om eventuele marktefficiënties op te lossen. Het is een kwestie van tijd voordat actieve managers (zoals GMO) hun kans grijpen en de smallcaps en valueaandelen naar een hoger niveau tillen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.
Assetallocatie 28 okt Professionele beleggers negeren belangrijke Amerikaanse verkiezingen Professionele beleggers wereldwijd richten zich liever op langetermijntrends als deglobalisatie, digitale disruptie en decarbonisatie. Dat is de reden waarom zij hun beleggingen in wereldwijde aandelen en private equity fors vergroten, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Insights Survey van dit jaar.
Assetallocatie 21 okt Vijf vragen bij het beleggen in grondstoffen Een breed gediversifieerde benadering van grondstoffen biedt beleggers de mogelijkheid om hun portefeuilles beter te spreiden in een tijd van veranderend financieel landschap en een uitdagende geopolitieke omgeving. Hoe? Dat legt J. Safra Sarasin uit.
Assetallocatie 17 okt Robeco na 32 jaar terug in goud Goud is terug van weggeweest bij Robeco. In 1992 besloot de vermogensbeheerder er niet meer in te beleggen, maar de tijden veranderen. Geopolitieke spanningen en hoge inflatie hebben goud weer koopwaardig gemaakt.
Assetallocatie 14 okt U zoekt een succesvolle en breed gespreide private equitybelegging? De Franse private equityspeler Altaroc wil de Benelux veroveren door de beste private equityfondsen ook toegankelijk te maken voor particulieren. Private equity was tot nu toe voorbehouden aan institutionele beleggers en rijke families. Aan de Vlaming Thibault Delbarge de taak om deze missie tot een succes te maken.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.