Invloed indexfondsen is beperkt De opkomst van ETF's en indexfondsen heeft bepaalde delen van de markt versterkt. Het beste voorbeeld is de dominantie van megacaps. Maar het effect moet volgens GMO niet worden overdreven. Het is een kwestie van tijd voor smallcaps en value-aandelen een inhaalslag maken. 18 juli 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Wat is het effect van de enorme vlucht van ETF’s en indexfondsen in de laatste 20 jaar? Is het een belangrijke reden dat een handvol megacaps alle andere aandelen in de schaduw hebben gesteld? Dit is de vraag die vermogensbeheerder GMO behandelt in zijn laatste kwartaalbrief. De conclusie is dat passieve fondsen de prijsvorming op de beurs wel hebben beïnvloed, maar dat dit niet moet worden overdreven. Bovendien biedt het kansen voor actieve managers. Pensioenvermogen GMO kijkt allereerst naar de reden voor de opkomst van passieve fondsen. Volgens Ben Inker en John Pease heeft dat veel te maken met de vaste bedragen die mensen opzijleggen voor hun pensioen. In de VS gaat het daarbij om de zogenoemde 401(k) plannen, waarbij een deel van het salaris bijna automatisch in grote indexfondsen wordt gestort, zoals die van Vanguard. Die trend zwakt in de VS echter af, schrijft GMO. Kans voor actieve managers om zich te bewijzen De belangrijkste vraag is of het achterblijven van smallcaps en value-aandelen te wijten is aan indexfondsen, of dat er andere krachten aan het werk zijn geweest. Enerzijds valt het volgens GMO niet te ontkennen dat het pensioensparen in het voordeel is geweest van largecap- en groeifondsen. De voorkeur voor de grote beursfondsen had verder te maken met factoren zoals de lage rente en een grote risicobereidheid onder beleggers. Maar dat wil nog zeggen dat de markten permanent in onbalans blijven. Volgens GMO is het actieve deel van de markt groot genoeg om eventuele marktefficiënties op te lossen. Het is een kwestie van tijd voordat actieve managers (zoals GMO) hun kans grijpen en de smallcaps en valueaandelen naar een hoger niveau tillen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 19 dec Actieve ETF’s, het beste van twee werelden? Actieve ETF’s hebben de laatste jaren een flinke vlucht genomen. Dat verbaast Stefan Kuhn van Fidelity International niet.
Assetallocatie 19 dec Grote verschillen in prestaties tussen vastgoedfondsen Vastgoedfondsen zorgden de laatste jaren voor een demper op het rendement. Geen wonder dat institutionele beleggers door de bank genomen ontevreden zijn. Maar de verschillen tussen out- en underperformers zijn wel heel erg groot.
Assetallocatie 17 dec 2025 dreigt een wild ritje te worden Voor 2025 bestaat er optimisme dat grote economieën, zoals de VS, een recessie zullen vermijden. Dat denkt ook Virginie Maisonneuve, Global CIO Equity van Allianz Global Investors. Wel voorziet zij volgend jaar veel volatiliteit op de markten. Dat vraagt beleggers om hun portefeuilles aan te passen.
Assetallocatie 16 dec Fed doet het in 2025 voorzichtiger aan De Amerikaanse Federal Reserve zal de rente aankomende woensdag met 25 basispunten verlagen en daarna waarschijnlijk pauzeren. Want? "De laatste Amerikaanse economische cijfers zijn relatief positief, terwijl de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen duidt op een pro-groeibeleid in 2025, aldus Michael Krautzberger, Global CIO Fixed Income bij Allianz Global Investors.
Assetallocatie 16 dec “Een beleggingsstrateeg ziet altijd kansen” Vincent Juvyns, beleggingsstrateeg bij JP Morgan AM, toont zich optimistisch over het komend beursjaar. Amerikaanse aandelen, vastgoed, dividendaandelen, alternatives en bedrijfsobligaties kunnen mooie rendementen boeken. Daarnaast zouden Chinese aandelen wel eens heel positief kunnen verrassen. Europa?
Assetallocatie 16 dec Invesco is risk-on, maar vreest wel drie swingfactoren Invesco verwacht in 2025 opnieuw een goed jaar voor risicovolle assets. Vooral smallcaps, value-aandelen en aandelen van buiten de VS kunnen profiteren van een ruimer monetair beleid en een stabiele groei in de wereld. Maar drie zaken kunnen roet in het eten gooien: hoge Trump-tarieven, oplaaiende inflatie en een schuldencrisis. Een positieve factor kan China zijn.