Vraag naar aandelen-ETF's blijft hoog Er vloeide in juni 128,1 miljard dollar naar wereldwijde aandelen-ETF's. De VS blijft het meest populair, maar emerging markets liggen ook steeds beter in de markt. 16 juli 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Er is een ongebroken grote vraag naar verhandelbare mandjes van aandelen, obligaties of andere effecten. In juni stroomde er netto 128,1 miljard dollar naar wereldwijde ETF’s, het op een na hoogste bedrag dit jaar. In mei was de instroom 116,4 miljard. Dat blijkt uit onderzoek van BlackRock, de eigenaar van iShares, de grootste uitgever van ETF’s ter wereld. De stijging in juni werd vooral veroorzaakt door een toename van de vraag naar aandelen-ETF’s waar ongeveer 90 miljard dollar naartoe stroomde. Wereldwijde obligatie-ETF’s waren iets minder populair met een netto-instroom van 39,9 miljard dollar. Het geeft aan dat beleggers nog altijd behoorlijk risicobereid zijn. Goud-ETF's als hedge Van de andere kant was er ook relatief veel vraag naar goud-ETF’s (1,3 miljard dollar), die vaak als bescherming van de portefeuille gebruikt worden. Deze toename komt wel na een lange periode van netto-outflows. Goud-ETF’s zagen tussen juni 2023 en april 2024 24,1 miljard dollar aan kapitaal wegvloeien. Emerging markets Een andere opmerkelijke ontwikkeling is dat de stroom kapitaal richting aandelen-ETF’s voor emerging markets lijkt aan te trekken, met Mexico en India voorop. In vergelijking met de VS (+51,2 miljard dollar) is het overigens nog altijd vrij weinig. Mexico zag een instroom van 0,4 miljard dollar en India van 0,7 miljard dollar. Europa zat op 2,5 miljard dollar. Vastrentend Bij de obligaties steeg de instroom naar investment grade obligatie-ETF’s tot het hoogste niveau sinds januari met een plus van 7,8 miljard dollar. High-yield ontving daarentegen geen vers kapitaal. High yield ETF’s zagen dit jaar alleen in januari en mei een substantiële netto-instroom. De instroom in staatsobligaties bleef ondertussen steady in juni met 12,5 miljard dollar. In Europa was er onder beleggers weinig voorkeur voor duration. De gemiddelde belegger koos voor een standaardmix van kort- en langlopende obligaties, terwijl er in de VS duidelijk meer gekeken wordt naar het hebben van exposure naar lange of korte duration. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.