Dividend aristocrats blinken uit in perfecte kapitaalallocatie De dividend aristocrats doen het qua rendement al jaren beter dan de MSCI World. Wat deze bedrijven uitmuntend doen, is de juiste keuzes maken tussen het herinvesteren van de winst of deze uit te keren aan de aandeelhouders. Dit soort bedrijven doet bovendien geen domme overnames en investeert vooral in het eigen kernbedrijf. 29 april 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie De techsector was de laatste jaren de grote ster op de beurs. Toch hebben in de schaduw daarvan de zogenoemde dividend aristocrats of dividend masters het ook uitstekend gedaan. De MSCI World Dividend Masters index leverde aandeelhouders de laatste tien jaar bijvoorbeeld een gemiddeld rendement op van meer dan 10% per jaar. De MSCI World werd daarmee ruimschoots verslagen. De aristocrats zijn favoriet bij Fidelity International. Het gaat om bedrijven die de laatste 10 jaar in staat bleken het dividend continue te verhogen. Maar er zijn natuurlijk ook andere dividendaandelen. Fidelity maakt onderscheid tussen drie vormen van winstuitkering: Dividend in contanten Winstuitkering voor inkoop eigen aandelen Winstuitkering wordt binnen het eigen bedrijf gehouden, bijvoorbeeld via stockdividend Er is geen goed of slecht Er is geen rechttoe rechtaan antwoord wat goed is of slecht. Het hangt vaak af van de sector. Bij een kapitaalintensieve halfgeleiderproducent is het bijvoorbeeld logisch dat deze eerder kiest voor stockdividend dat kan worden geherinvesteerd, dan een langzaam groeiende verzekeraar. Er zijn ook grote verschillen per regio. Zo wordt er in Europa vaker gekozen voor cash, terwijl in Azië vaker gekozen wordt voor het behouden van de winst. En in de VS is aandeleninkoop populair. De cultuur in de VS trekt Fidelity het meest, die in Azië het minst, hoewel er daar gelukkig nu wel positieve veranderingen plaatsvinden. Slimme kapitaalallocatie Het punt dat Fidelity wil maken, is dat veel bedrijven er niet slagen om de juiste balans te vinden bij het verdelen van de winst. Zo wordt de winst soms gebruikt om te groeien op gebieden die niet tot de kerncompetenties behoren, of het wordt uitgegeven aan domme overnames. Dat wil je als aandeelhouder natuurlijk niet. Goede ondernemers zijn in staat de beste keuzes te maken bij het verdelen van kapitaal. Het blijkt dat deze in de praktijk vaak te vinden zijn in de hoek van de aristocrats. Lees ook: Nederlandse aandeleninkoop steeg in 2023 tegen de trend in De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 19 dec Actieve ETF’s, het beste van twee werelden? Actieve ETF’s hebben de laatste jaren een flinke vlucht genomen. Dat verbaast Stefan Kuhn van Fidelity International niet.
Assetallocatie 19 dec Grote verschillen in prestaties tussen vastgoedfondsen Vastgoedfondsen zorgden de laatste jaren voor een demper op het rendement. Geen wonder dat institutionele beleggers door de bank genomen ontevreden zijn. Maar de verschillen tussen out- en underperformers zijn wel heel erg groot.
Assetallocatie 17 dec 2025 dreigt een wild ritje te worden Voor 2025 bestaat er optimisme dat grote economieën, zoals de VS, een recessie zullen vermijden. Dat denkt ook Virginie Maisonneuve, Global CIO Equity van Allianz Global Investors. Wel voorziet zij volgend jaar veel volatiliteit op de markten. Dat vraagt beleggers om hun portefeuilles aan te passen.
Assetallocatie 16 dec Fed doet het in 2025 voorzichtiger aan De Amerikaanse Federal Reserve zal de rente aankomende woensdag met 25 basispunten verlagen en daarna waarschijnlijk pauzeren. Want? "De laatste Amerikaanse economische cijfers zijn relatief positief, terwijl de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen duidt op een pro-groeibeleid in 2025, aldus Michael Krautzberger, Global CIO Fixed Income bij Allianz Global Investors.
Assetallocatie 16 dec “Een beleggingsstrateeg ziet altijd kansen” Vincent Juvyns, beleggingsstrateeg bij JP Morgan AM, toont zich optimistisch over het komend beursjaar. Amerikaanse aandelen, vastgoed, dividendaandelen, alternatives en bedrijfsobligaties kunnen mooie rendementen boeken. Daarnaast zouden Chinese aandelen wel eens heel positief kunnen verrassen. Europa?
Assetallocatie 16 dec Invesco is risk-on, maar vreest wel drie swingfactoren Invesco verwacht in 2025 opnieuw een goed jaar voor risicovolle assets. Vooral smallcaps, value-aandelen en aandelen van buiten de VS kunnen profiteren van een ruimer monetair beleid en een stabiele groei in de wereld. Maar drie zaken kunnen roet in het eten gooien: hoge Trump-tarieven, oplaaiende inflatie en een schuldencrisis. Een positieve factor kan China zijn.