Lage groei en inflatie pluspunt voor Bunds De slechte economische data uit Duitsland zijn goed nieuws voor Bunds. Ze geven de ECB extra ruimte om de rente verlagen en een dalende rente betekent hogere obligatiekoersen. 19 april 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie De Eurozone groeit veel minder snel dan de VS en Duitsland is binnen de muntunie het zwakste lid. Je zou zeggen, dat dit slecht nieuws is voor Duitse assets, maar voor Bunds is het juist goed, schrijft Fidelity International in een analistenrapport. Fidelity wijst op een aantal factoren. Ten eerste stegen de consumentenprijzen in maart met nog maar 2,2%, na 2,5% in februari. Het gaat dus hard omlaag richting de ECB-doelstelling van 2% en de kans is groot dat de daling doorzet vawege de zwakke economische actviteit. Stilstand Het IMF verwacht bijvoorbeeld nog maar 0,2% Duitse groei voor 2024. Bijna stilstand dus. Een goede indicator is ook de inkoopmanagersindex. Deze beweegt zich in Duitsland al sinds juni vorig jaar onder de grens van 50, wat duidt op een krimp in de sectoren die deze index omvat. Inflatie Eurozone De ECB kijkt uiteraard niet alleen naar Duitsland maar de hele Eurozone. Ook hier zakt de inflatie in een rap tempo. In maart was het nog maar 2,4%. Ter vergelijk, in maart 2023 lag de prijsinflatie nog rond de 7%. De conclusie van Fidelity is dat de ECB nog maar weinig in de weg staat om de rente te verlagen, vermoedelijk een eerste keer in juni. Dat is gunstig voor alle staatsobligaties in de Eurozone en Duitse Bunds in het bijzonder, omdat dit de benchmark is. Comparatief voordeel Een extra prikkel voor Eurozone-obligatie is dat de trend in de VS precies de andere kant op gaat. Daar is de inflatie stug, stijgt zelfs weer een klein beetje. De kans dat de Federal Reserve de rente spoedig verlaagt, is klein. Sommige analisten denken zelfs dat de Fed zal wachten tot 2025. Dat geeft Bunds en andere Europese obligaties een comparatief voordeel. Dat geldt al helemaal ten opzichte van Japanse staatsobligaties. Een verruiming van het monetaire beleid is hier voorlopig uitgesloten. Sterker, de Bank of Japan zit nog midden in de cyclus van renteverhogingen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.