Risico's private equity niet beloond Private equity moet vanwege het hogere risico eigenlijk veel meer opleveren dan beursgenoteerde aandelen. Maar Larry Swedroe ziet daar geen bewijs voor. 19 februari 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Bij private equity (PE) gaat het om beleggingen buiten de beurs om in bijvoorbeeld jonge snelgroeiende bedrijven op weg naar volwassenheid, of bedrijven die via een buyout goedkoop van de beurs zijn gehaald. Dat klinkt veelbelovend. De risico’s van dit soort PE-deals zijn weliswaar groot en de PE-aandelen moeilijk verhandelbaar, maar daar staan potentieel gigantische winsten tegenover als een bedrijf succesvol kan worden klaargestoomd om door te verkopen. Tegenvallende resultaten Larry Swedroe waarschuwt in zijn blog voor Morningstar echter dat beleggers zich niet rijk mogen rekenen. Uit wetenschappelijke studies komt naar voren dat de rendementen van PE vaak tegenvallen en de risico’s worden onderschat. Zo is het bijna onmogelijk om niet-beursgenoteerde aandelen in tijden van hoge volatiliteit tegen een fatsoenlijke prijs te verkopen. Beleggers onderschatten hoe lang het duurt voor een bedrijf uitgroeit tot een gezond en volwassen bedrijf dat tegen een premie kan worden verkocht. Private equity overeenkomsten zijn behoorlijk complex en gaan met hoge kosten gepaard. EEen succesvolle ombouw van bedrijven voor de verkoop is niet gegarandeerd. Risicopremie te laag Gezien alle risico’s die er aan PE kleven, zou Swedroe het niet onredelijk vinden als beleggers een risicopremie vragen van 3%. Er is alleen geen enkel bewijs dat dit soort premies ook gangbaar zijn. Advies Beleggers die ondanks alle nadelen toch exposure willen naar private equity adviseert Swedroe te beleggen in PE-fondsen met een goede reputatie. De wetenschap is niet helemaal eenduidig, maar er zijn signalen dat ervaren PE-fondsen gemiddeld genomen de beste deals krijgen qua prijs en kwaliteit. Ze hebben bovendien vaak bredere portefeuilles, en lopen dus minder risico als een van de beleggingen mislukt. Tenslotte loont het poor beleggers om vanuit een risicoperspectief niet hun geld in te zetten op één PE-fonds, maar op meerdere tegelijk. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.