Gemiddeldes vertellen slechts het halve verhaal Een gemiddeld rendement kan misleidend zijn. Rubin Miller heeft liever een reeks saaie jaren dan een paar spectaculaire, naar boven en beneden, met uiteindelijk hetzelfde gemiddelde. 31 januari 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Yes, de MSCI World is in 2023 met 24% gestegen. Ruim voldoende om het verlies van 18% uit 2022 goed te maken. Niet echt, zegt Rubin Miller van Peltoma Capital Partners in zijn blog Fortunes & Frictions. Het gemiddelde jaarlijkse rendement over deze twee jaar is slechts 1,7% per jaar. Bloedheet en ijskoud Zo zijn er meer voorbeelden waarom gemiddeldes misleidend zijn. Miller geeft het voorbeeld van Austin Texas, waar de gemiddelde temperatuur een heerlijke 22 graden Celsius is als alle maanden even zwaar tellen. Maar in werkelijkheid zijn er een paar ijskoude maanden in de winter en bloedhete in de zomer. Het weer in Austin is daardoor meestal ver verwijderd van het ideale klimaat in een stad als Los Angeles waar het altijd aanvoelt als 22-23 graden Celsius. Volataliteit Zo is het bij beleggen ook. Feitelijk geldt dat hoe minder volatiliteit er is hoe beter dat is voor de portefeuille, nog los van de paniekverkopen als de koersen weer eens naar beneden duiken. Twee achtereenvolgende jaren met +8% zijn meer waard dan eerste een jaar met min 10% gevolgd door een met een plus van 26%, terwijl het gemiddelde in beide gevallen 8% is. Met dit in het achterhoofd pleit Miller voor een portefeuille met veel aandacht voor het reduceren van de volatiliteit. Dat kan bijvoorbeeld door een brede spreiding over groei- en waardeaandelen en obligaties met korte en lange looptijden. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.