UBS AM verlaagt looptijd obligatieportefeuilles Volgens UBS AM lopen obligatiebeleggers te veel op de zaak vooruit. Grote kans dat de Fed de rente minder verlaagt dan de markt heeft ingeprijsd. 17 januari 2024 13:00 • Door Gastauteur IEXProfs "De obligatiemarkten lopen op de zaken vooruit. Op het moment van schrijven impliceren de marktprijzen dat de Fed en de ECB de rente tegen de zomer met ongeveer een procentpunt zullen hebben verlaagd (de BoE iets minder met 50 basispunten), en de Fed met nog eens 50 basispunten tegen het einde van het jaar. Dat is veel optimistischer dan wat de Fed zelf communiceert. De Fed gaat zelf uit van een renteverlaging van ongeveer 75 basispunten dit jaar. In de VS, het VK en de eurozone zijn de tienjaarsrentes een procent of meer onder de pieken van eind vorig jaar. In een reactie op de recente sterke koersstijging van obligaties hebben we daarom de looptijd van onze obligatieportefeuilles verminderd. We zitten nog altijd long Amerikaanse en Europese staatsobligaties, alleen minder dan eind 2023. ECB verlaagt meer en eerder De Global Aggregate Index rendeert momenteel 3,7% - bijna precies hetzelfde als op dit moment vorig jaar, maar nu met het vooruitzicht op een soepeler rentetraject. De recente inflatiecijfers zijn immers teruggevallen tot dicht bij de doelstellingen van de centrale banken. De kans op renteverlagingen, zoals de zaken er nu voorstaan, lijkt nu groter dan op renteverhogingen. Dit lijkt het duidelijkst in de eurozone, die zich mogelijk al in een recessie bevindt. De consensus verwacht een groei van slechts 0,5% voor 2024. Als dit klopt, dan kan de ECB haar rente eerder en meer verlagen dan de Fed. Nieuwe energieprijsschok? Zoals altijd zijn er tal van risico's rond dit centrale scenario. Geopolitieke spanningen kunnen gemakkelijk uitmonden in een nieuwe energieprijsschok of meer problemen in de toeleveringsketen. Dat zou slecht nieuws zijn voor de inflatie, aangezien de prijzen waarschijnlijk zouden stijgen. Anderzijds moeten de centrale banken ook rekening houden met het veel hogere startpunt van de beleidsrente en de afzwakkende groei.” Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 08:00 Pictet zet telecom op kopen Pictet AM heeft in januari de modelportefeuille op twee plaatsen gewijzigd. Telecomdiensten gaan van neutraal naar overwogen en vastgoed van onderwogen naar neutraal. Andere sectoren die er in positieve zin uitspringen zijn financials en nutsbedrijven. Regionaal blijven aandelen uit de VS, Zwitserland en emerging markets (exclusief China) favoriet.
Assetallocatie 09 jan Outlook AllianzGI: "Aandelen blijven aantrekkelijk, maar volatiliteit neemt toe" De tweede termijn van Donald Trump komt op een moment dat economieën uiteenlopen qua groei, inflatie en rente. Dit verschil zou volgens AllianzGI in 2025 nog groter kunnen worden. AllianzGI blijft in zijn outlook voor 2025 positief over Amerikaanse aandelen, met name uit de techsector. In de obligatiemarkt wordt meer verwacht van Europees papier.
Assetallocatie 07 jan Rabobank is positief over aandelen én obligaties Sterke winstgroei en lagere inflatie maken aandelen en obligaties volgens Rabobank aantrekkelijk. De Chinese beurs zou wel eens positief kunnen verrassen. De grote onzekere factor is, u raadt het al, de aankomende Amerikaanse president.
Assetallocatie 27 dec Het glas is nog steeds half vol KKR is positief over het beursjaar 2025, al zal het minder uitbundig zijn dan de laatste twee jaar. Reden is onder meer dat de welvaart steeds oneerlijker is verdeeld. Waar zet de investeringsmaatschappij op in?
Assetallocatie 23 dec Vijf kansrijke beleggingsverrassingen in 2025 De markten lijken volgens Emiel van den Heiligenberg, hoofd Assetallocatie bij vermogensbeheerder LGIM, met veel zekerheid te voorspellen wat de uitwerking van het Trumpbeleid zal zijn. "Dat kan wel eens misplaatst zijn." Hij schetst daarom vijf alternatieve scenario’s in 2025.
Assetallocatie 23 dec Staatsobligaties hebben goud en bitcoin nodig BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, heeft minder vertrouwen dat staatsobligaties nog wel de rol van veilige haven kunnen vervullen. Een portie goud en bitcoin erbij creëert meer portefeuillestabiliteit.