Pijlsnelle stijging faillissementen Tijdens de coronajaren 2020-2022 waren er absurd weinig faillissementen in Europa en de VS. Maar dat is voorbij. Nederland en de VS behoren inmiddels tot de landen waar de meeste bedrijven failliet gaan. 1 november 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie Het aantal faillissementen in de wereld loopt in een razendsnel tempo op en Nederland en de VS behoren tot de zwaarst getroffen landen. Dat schrijft Allianz Research in de Global Insolvency Outlook 2023-2025. In de eerste helft van 2023 was er op het eerste gezicht nog weinig aan de hand met grote cashreserves bij bedrijven in de eurozone van 3,4 biljoen dollar en in de VS van 2,5 biljoen dollar. Maar die reserves zaten wel vooral geconcentreerd bij grote bedrijven en in een beperkt aantal sectoren (tech en consumentengoederen). De cashreserves namen bovendien sneller af dan de economische activiteit. +30% faillissementen Het gevolg is dat er 11 landen zijn waar de faillissementen nu al meer dan 30% hoger liggen dan een jaar geleden. Dat zijn de VS, Canada, Nederland, Zweden, Frankrijk, Polen, Hongarije, Japan, Nieuw-Zeeland, Australie en Zuid-Korea. Qua sectoren zijn de meeste faillissementen te vinden in de horeca, hotels, transport en winkels. De sterkste stijging is in de woningbouw. Er zijn ook landen waar het aantal faillissementen daalt, Dat geldt met name voor emerging markets waaronder China, Turkije, Rusland, Singapore, India, Tsjechie, Letland en Chili. Van laag niveau Het is wel zo dat de faillissementen komen vanaf een extreem laag niveau als gevolg van de coronasteun gedurende 2020-2022. Allianz verwacht dat in 2024 het faillissementsniveau van voor corona bereikt wordt en daarna doorschiet. Voor Nederland wordt in 2024 een stijging van 28% verwacht. De hoofdoorzaken zijn een afnemende vraag, minder pricing power, hogere rentelasten en aanhoudend hoge kosten voor energie en arbeid. De vooruitzichten blijven slecht tot in 2025. Langere betalingstermijnen Allianz verwacht dat bedrijven ook rekening moeten houden met langere betalingstermijnen. Wereldwijd duurt het bij 47% van de bedrijven nu al meer dan 60 dagen voor er betaald wordt. Het gaat om gigantische bedragen. Een dag oponthoud staat in de VS gelijk aan 100 miljard dollar, in de EU 90 miljard en China 140 miljard. De grootste risico's lopen uiteraard kleine en middelgrote bedrijven. In het VK loopt zelfs 15% van de MKB-bedrijven het risico in betalingsnood te komen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 23 dec Vijf kansrijke beleggingsverrassingen in 2025 De markten lijken volgens Emiel van den Heiligenberg, hoofd Assetallocatie bij vermogensbeheerder LGIM, met veel zekerheid te voorspellen wat de uitwerking van het Trumpbeleid zal zijn. "Dat kan wel eens misplaatst zijn." Hij schetst daarom vijf alternatieve scenario’s in 2025.
Assetallocatie 23 dec Staatsobligaties hebben goud en bitcoin nodig BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, heeft minder vertrouwen dat staatsobligaties nog wel de rol van veilige haven kunnen vervullen. Een portie goud en bitcoin erbij creëert meer portefeuillestabiliteit.
Assetallocatie 19 dec Actieve ETF’s, het beste van twee werelden? Actieve ETF’s hebben de laatste jaren een flinke vlucht genomen. Dat verbaast Stefan Kuhn van Fidelity International niet.
Assetallocatie 19 dec Grote verschillen in prestaties tussen vastgoedfondsen Vastgoedfondsen zorgden de laatste jaren voor een demper op het rendement. Geen wonder dat institutionele beleggers door de bank genomen ontevreden zijn. Maar de verschillen tussen out- en underperformers zijn wel heel erg groot.
Assetallocatie 17 dec 2025 dreigt een wild ritje te worden Voor 2025 bestaat er optimisme dat grote economieën, zoals de VS, een recessie zullen vermijden. Dat denkt ook Virginie Maisonneuve, Global CIO Equity van Allianz Global Investors. Wel voorziet zij volgend jaar veel volatiliteit op de markten. Dat vraagt beleggers om hun portefeuilles aan te passen.
Assetallocatie 16 dec Fed doet het in 2025 voorzichtiger aan De Amerikaanse Federal Reserve zal de rente aankomende woensdag met 25 basispunten verlagen en daarna waarschijnlijk pauzeren. Want? "De laatste Amerikaanse economische cijfers zijn relatief positief, terwijl de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen duidt op een pro-groeibeleid in 2025, aldus Michael Krautzberger, Global CIO Fixed Income bij Allianz Global Investors.