Recessierisico in Nederland, Duitsland en Italië neemt toe Op basis van de laatste cijfers van inkoopmanagers is het volgens hoofdeconoom Steven Bell van vermogensbeheerder Columbia Threadneedle logisch dat er in verschillende Europese landen, zoals Nederland, angst is voor een spoedige recessie. 4 september 2023 11:30 • Door IEXProfs Redactie Recent daalden de Europese, Britse en Amerikaanse inkoopmanagersindices behoorlijk. De indices worden nauw in de gaten gehouden, aangezien ze als precieze, actuele indicatoren van de economische activiteit worden beschouwd. De samengestelde index voor Europa en het Verenigd Koninkrijk daalde zelfs tot onder de 50. “Dit wijst op krimp,” aldus Steven Bell. "De angst voor een recessie is hierdoor voornamelijk in Nederland, Duitsland en Italië opnieuw aangewakkerd. Het lijkt erop dat het Verenigd Koninkrijk met een zwakke groei de dans ontspringt." Steven Bell Afnemend vertrouwen De dalende inflatie en lage werkloosheidscijfers scheppen in Europa wellicht een optimistisch beeld, maar verschillende indicatoren wijzen volgens Bell op een recessie. "Het vertrouwen bij zowel consumenten als bedrijven neemt af. Consumenten zijn daardoor terughoudend om het spaargeld te gebruiken dat ze in de pandemie verzameld hebben. Ook zijn de energieprijzen nog niet terug op het niveau van voordat Rusland de gaskraan dichtdraaide. De Duitse bedrijven, die hier eerder hun voordeel mee deden, kunnen daardoor niet langer concurreren. Daarnaast neemt het aantal bedrijfsfaillissementen toe en vormen de renteverhogingen een verdere bron van zorgen." Toch zijn er ook positieve uitzonderingen. De Spaanse detailhandelsverkoop doet het bijvoorbeeld goed. Rente stijgt verder Maar aangezien de inflatie zich nog ver boven de doelstelling van de ECB bevindt, zal de rente verder stijgen en wordt deze winter mogelijk getekend door economische krimp en een beperkte stijging van de werkloosheidscijfers. Bell blijft de inkoopmanagersindices in de gaten houden, ondanks dat ze al een tijdje een te pessimistisch beeld schetsen van de economische groei. "Vooral in Nederland, Duitsland en Italië komt het beeld van de inkoopmanagersindices overeen met de harde cijfers." Lees ook: Economisch beeld Nederland verslechtert verder in augustus De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 27 dec Het glas is nog steeds half vol KKR is positief over het beursjaar 2025, al zal het minder uitbundig zijn dan de laatste twee jaar. Reden is onder meer dat de welvaart steeds oneerlijker is verdeeld. Waar zet de investeringsmaatschappij op in?
Assetallocatie 23 dec Vijf kansrijke beleggingsverrassingen in 2025 De markten lijken volgens Emiel van den Heiligenberg, hoofd Assetallocatie bij vermogensbeheerder LGIM, met veel zekerheid te voorspellen wat de uitwerking van het Trumpbeleid zal zijn. "Dat kan wel eens misplaatst zijn." Hij schetst daarom vijf alternatieve scenario’s in 2025.
Assetallocatie 23 dec Staatsobligaties hebben goud en bitcoin nodig BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, heeft minder vertrouwen dat staatsobligaties nog wel de rol van veilige haven kunnen vervullen. Een portie goud en bitcoin erbij creëert meer portefeuillestabiliteit.
Assetallocatie 19 dec Actieve ETF’s, het beste van twee werelden? Actieve ETF’s hebben de laatste jaren een flinke vlucht genomen. Dat verbaast Stefan Kuhn van Fidelity International niet.
Assetallocatie 19 dec Grote verschillen in prestaties tussen vastgoedfondsen Vastgoedfondsen zorgden de laatste jaren voor een demper op het rendement. Geen wonder dat institutionele beleggers door de bank genomen ontevreden zijn. Maar de verschillen tussen out- en underperformers zijn wel heel erg groot.
Assetallocatie 17 dec 2025 dreigt een wild ritje te worden Voor 2025 bestaat er optimisme dat grote economieën, zoals de VS, een recessie zullen vermijden. Dat denkt ook Virginie Maisonneuve, Global CIO Equity van Allianz Global Investors. Wel voorziet zij volgend jaar veel volatiliteit op de markten. Dat vraagt beleggers om hun portefeuilles aan te passen.