Direct indexing; een ETF op maat Direct indexing kan een revolutie teweeg brengen in de financiële dienstverlening. Het biedt beleggers de mogelijkheid ETF's te maken op zelf samengestelde indices. 7 augustus 2020 09:00 • Door IEXProfs Redactie Er is een nieuwe vorm van beleggen in opkomst; direct indexing. Het lijkt op beleggen in een indexfonds of een ETF, maar is op een belangrijk punt anders. Beleggers kunnen de index waar ze in willen beleggen zelf samenstellen. Als ze bijvoorbeeld geen wapenproducenten in de portefeuille willen, dan worden die aandelen uit het indexproduct geschrapt. Hetzelfde zou kunnen gelden voor milieuvervuilende bedrijven, tabaksproducenten of bedrijven die produceren in lagelonenlanden. Er is heel veel mogelijk, is de strekking van een artikel van Marketwatch, en institutionele beleggers maken er al gebruik van. Massaproduct Het is slechts een kwestie van tijd voor dit soort aangepaste ETF’s beschikbaar komen voor particuliere beleggers, zegt Dave Nadig, CIO en hoofd onderzoek bij ETF Database. Het enige probleem is nog de software om dit soort producten goedkoop aan te bieden. Een van de vele bedrijven die actief zijn op dit gebied is O’Shaughnessy Asset Management, dat met Canvas aangepaste indexproducten aanbiedt. Heel populair bij Canvas blijken belastingefficiënte ETF's, ETF’s met een zo laag mogelijke belastingdruk. Schwab Een speler die direct indexing naar brede markt zou kunnen brengen is volgens Nadig Charles Schwab, dat stilletjes grote stappen zet. Schwab zou zelfs een bedreiging kunnen vormen voor indexreuzen Vanguard, State Street en BlackRock. Van de andere kant zijn er ook beleggers die twijfelen. Ben Johnson, hoofd ETF-research bij Morningstar, is er daar een van. Volgens hem lijkt direct indexing wel heel veel op een actief aangestuurde beleggingsportefeuille. Zo is het maar helemaal de vraag of met direct indexing de beurs wel kan worden verslagen, iets waar de meeste andere actieve managers de laatste jaren niet toe in staat bleken. Direct indexing is misschien beter voor het geweten, maar niet voor de portemonnee. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 27 dec Het glas is nog steeds half vol KKR is positief over het beursjaar 2025, al zal het minder uitbundig zijn dan de laatste twee jaar. Reden is onder meer dat de welvaart steeds oneerlijker is verdeeld. Waar zet de investeringsmaatschappij op in?
Assetallocatie 23 dec Vijf kansrijke beleggingsverrassingen in 2025 De markten lijken volgens Emiel van den Heiligenberg, hoofd Assetallocatie bij vermogensbeheerder LGIM, met veel zekerheid te voorspellen wat de uitwerking van het Trumpbeleid zal zijn. "Dat kan wel eens misplaatst zijn." Hij schetst daarom vijf alternatieve scenario’s in 2025.
Assetallocatie 23 dec Staatsobligaties hebben goud en bitcoin nodig BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, heeft minder vertrouwen dat staatsobligaties nog wel de rol van veilige haven kunnen vervullen. Een portie goud en bitcoin erbij creëert meer portefeuillestabiliteit.
Assetallocatie 19 dec Actieve ETF’s, het beste van twee werelden? Actieve ETF’s hebben de laatste jaren een flinke vlucht genomen. Dat verbaast Stefan Kuhn van Fidelity International niet.
Assetallocatie 19 dec Grote verschillen in prestaties tussen vastgoedfondsen Vastgoedfondsen zorgden de laatste jaren voor een demper op het rendement. Geen wonder dat institutionele beleggers door de bank genomen ontevreden zijn. Maar de verschillen tussen out- en underperformers zijn wel heel erg groot.
Assetallocatie 17 dec 2025 dreigt een wild ritje te worden Voor 2025 bestaat er optimisme dat grote economieën, zoals de VS, een recessie zullen vermijden. Dat denkt ook Virginie Maisonneuve, Global CIO Equity van Allianz Global Investors. Wel voorziet zij volgend jaar veel volatiliteit op de markten. Dat vraagt beleggers om hun portefeuilles aan te passen.