Fondsbeleggen met geld-terug-garantie De Britse vermogensbeheerder Orbis heeft een bijzonder kostensysteem bedacht om fondsklanten aan zich te binden. 26 juni 2017 11:00 • Door IEXProfs Redactie In de discussie over het beste kostensysteem voor actieve fondsen (om de passieve kostenstunters het hoofd te bieden), heeft de Britse vermogensbeheerder Orbis iets nieuws bedacht. Orbis komt met iets dat sterk lijkt op een geld-terug-garantie. Orbis gebruikt het eigen Global Equity Fund en het eveneens in januari 2014 gelanceerde UK Equity Fund voor een uniek experiment. Als de index wordt verslagen wordt 50% van de outperformance apart gehouden. Zodra het fonds slechter presteert dan de index wordt de spaarpot aangesproken om beleggers voor de helft van de underperformance te compenseren. Met deze regeling blijven de fondsprestaties in de buurt van de index hangen. Tegenstand Er zitten wel wat addertjes onder het gras. Jaarlijks mag maximaal een derde van de reserves worden aangesproken. De verliescompensatie is gemaximaliseerd op 2,5% en als de spaarpot leeg is worden er vergoedingen ingesteld om het tegoed aan te vullen. Volgens Dan Brocklebank, verantwoordelijk voor de activiteiten van Orbis in het Verenigd Koninkrijk, is het experiment een poging om de kosten van Orbis gelijk te laten lopen met die van de klanten. Klanten enthouasiast? Niet echt. Het fonds stuit op tegenstand. Brocklebank wijt die vooral aan onbekendheid met de nieuwe kostenaanpak. Het zal volgens hem tijd zal kosten om klanten te laten wennen aan het nieuwe model. Maar veel klanten blijken ook een afkeer te hebben van de onzekerheid die inherent is aan deze manier van kosten rekenen. Aandeelhouders van het Global Equity Fund hoeven een lege reservepot nog niet te vrezen. Van begin 2014 tot en met 9 juni bedroeg het rendement van het fonds 66,43%. De benchmark MSCI World leverde in die periode een rendement op van 64,49%. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 19 dec Actieve ETF’s, het beste van twee werelden? Actieve ETF’s hebben de laatste jaren een flinke vlucht genomen. Dat verbaast Stefan Kuhn van Fidelity International niet.
Assetallocatie 19 dec Grote verschillen in prestaties tussen vastgoedfondsen Vastgoedfondsen zorgden de laatste jaren voor een demper op het rendement. Geen wonder dat institutionele beleggers door de bank genomen ontevreden zijn. Maar de verschillen tussen out- en underperformers zijn wel heel erg groot.
Assetallocatie 17 dec 2025 dreigt een wild ritje te worden Voor 2025 bestaat er optimisme dat grote economieën, zoals de VS, een recessie zullen vermijden. Dat denkt ook Virginie Maisonneuve, Global CIO Equity van Allianz Global Investors. Wel voorziet zij volgend jaar veel volatiliteit op de markten. Dat vraagt beleggers om hun portefeuilles aan te passen.
Assetallocatie 16 dec Fed doet het in 2025 voorzichtiger aan De Amerikaanse Federal Reserve zal de rente aankomende woensdag met 25 basispunten verlagen en daarna waarschijnlijk pauzeren. Want? "De laatste Amerikaanse economische cijfers zijn relatief positief, terwijl de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen duidt op een pro-groeibeleid in 2025, aldus Michael Krautzberger, Global CIO Fixed Income bij Allianz Global Investors.
Assetallocatie 16 dec “Een beleggingsstrateeg ziet altijd kansen” Vincent Juvyns, beleggingsstrateeg bij JP Morgan AM, toont zich optimistisch over het komend beursjaar. Amerikaanse aandelen, vastgoed, dividendaandelen, alternatives en bedrijfsobligaties kunnen mooie rendementen boeken. Daarnaast zouden Chinese aandelen wel eens heel positief kunnen verrassen. Europa?
Assetallocatie 16 dec Invesco is risk-on, maar vreest wel drie swingfactoren Invesco verwacht in 2025 opnieuw een goed jaar voor risicovolle assets. Vooral smallcaps, value-aandelen en aandelen van buiten de VS kunnen profiteren van een ruimer monetair beleid en een stabiele groei in de wereld. Maar drie zaken kunnen roet in het eten gooien: hoge Trump-tarieven, oplaaiende inflatie en een schuldencrisis. Een positieve factor kan China zijn.