Erik van Houwelingen, lid van de Raad van Bestuur van Van Lanschot Kempen, verantwoordelijk voor Investment Strategies & Solutions en daarmee ook voor het beleggingsbeleid van de vermogensbeheerder, nam de prijs van beste vermogensbeheerder in de categorie Overall Assets Small onlangs dankbaar in ontvangst.
Hoe verklaart u dit succes?
“Laat ik allereerst zeggen dat wij super trots zijn dat we deze prijs hebben gewonnen. Het wordt door al onze beleggers als een erkenning ervaren voor de prestaties die de laatste jaren zijn neergelegd. Het nieuws bereikte mij afgelopen woensdag tijdens de eerste fysieke bijeenkomst sinds corona met alle portefeuillehouders. Dat was natuurlijk leuk nieuws om te delen. Tijdens de bijeenkomst werd mij de gedeelde passie voor het vak, de wil om van de hoed en rand te weten, en dat analyseren nooit stopt wederom duidelijk.
Daarbij, en dat kenmerkt onze beleggingsaanpak, staat het werken in teams voorop. Wij hebben geen star managers. Goed beleggen is samenwerken, elkaar proberen beter te maken. Daarnaast zijn wij langetermijnbeleggers. Wij werken niet met tradingstrategieën. Door bedrijven op en top te kennen, door te praten met bestuurders, bouwen we high conviction-portefeuilles op. Dat is volgens ons de manier om waarde te creëren en uiteindelijk beter te presteren dan de brede markt.
"Wij hebben geen star managers. Goed beleggen is samenwerken, elkaar proberen beter te maken"
Dat onze beleggers hun posities goed kunnen uitleggen, is een belangrijke plus om klanten te interesseren. Dat geldt zowel voor de klanten van de private bank als voor institutionele klanten.”
Van Lanschot Kempen is in de wereld van vermogensbeheer een kleine partij. In welke niches willen jullie uitblinken?
“Dat zijn er zes, en wel: small caps, hoog dividendaandelen, duurzame aandelen, Europese credits, real assets en private markets. Per strategie zijn er een aantal vertakkingen, zodat we meerdere klantgroepen kunnen bedienen.
In de beleggingsindustrie willen wij een positie innemen die afwijkend is van die van de grote huizen. Hetzelfde doen heeft geen zin, want daarvoor is de concurrentie te groot.
Natuurlijk moeten de zes strategieën niet alleen onderscheidend zijn, maar ook competitief. Het resultaat telt."
Welk beleggingsstijl past bij Van Lanschot Kempen?
“Intern spreken we in dit verband van ondernemend beleggen. Dat is meedenken met de bedrijven waarin we beleggen, maar ook dat onze beleggers als ondernemers hun verhaal over de bühne kunnen brengen. Ondernemerschap zit in het DNA van Van Lanschot Kempen. Onze klanten verwachten van ons een innovatieve en pro-actieve aanpak."
"Onze klanten verwachten van ons een innovatieve en pro-actieve aanpak"
Ik neem aan dat ook Van Lanschot Kempen technologisch probeert bij te blijven?
“Wij hebben inderdaad stevig geïnvesteerd in IT. Data en technologie zijn steeds belangrijker. Dat geldt bijvoorbeeld voor beleggingen in real assets. Van afzonderlijke objecten kan door data-analyse op locatieniveau de waarde worden bepaald, inclusief tal van duurzaamheidsrisico’s. Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met het werkloosheidsniveau in die regio. Mede op basis van deze criteria kunnen beleggingsbeslissingen worden gemaakt die op de lange termijn waarde toevoegen."
Wat is de ambitie van Van Lanschot Kempen?
“Voor de distributie van onze fondsen mikken we op geselecteerde markten in Europa. De fiduciaire tak richt zich op Nederland en sinds enige tijd ook op het Verenigd Koninkrijk. Daar hopen wij het Nederlandse succes te herhalen. Voor de private bank ligt de focus duidelijk op Nederland en België. Uiteindelijk is de gehele strategie gericht op winstgevende groei, organisch maar ook door overnames.”
Dit jaar is het beursklimaat radicaal omgeslagen. Zowel aandelen als obligaties hebben het moeilijk. Hoe hebben jullie hierop gereageerd?
"Door goed te communiceren met klanten. Door veranderingen in de macro-economie, geopolitiek en financiële marken te duiden en scenario’s te schetsen. Maar als langetermijnbelegger zou het raar zijn om de portefeuilles drastisch om te gooien. Natuurlijk hebben we wel de impact van bijvoorbeeld de hoge energieprijzen en de sancties op Rusland voor de verschillende beleggingen uitvoerig onderzocht."
Wat zijn uw beleggingsverwachtingen voor de komende jaren?
“Met name in de hoek van de alternatieve assets liggen er mooie kansen, zeker als de markt, zoals wij verwachten, de komend tijd zijwaarts en met de nodige volatiliteit zal bewegen. Het grootste gevaar is dat we na een tweede grote marktcorrectie in een recessie terechtkomen waarna ook nog eens stagflatie optreedt. Dat zou voor ons als bedrijf en voor onze klanten een sterk negatieve impact hebben. Maar in zo'n klimaat is niet alleen de financiële industrie de klos.
"Met name in de hoek van de alternatieve assets liggen er mooie kansen"
Echter, dat is nu allemaal niet aan de orde. Van Lanschot Kempen is een kerngezond en groeiend bedrijf met tevreden klanten. Intrinsiek ziet het er goed uit."