Kritiek rentepunt De Nederlandse tienjarige rente staat op een belangrijk kantelpunt: verder zijwaarts of fors omhoog? 10 juni 2013 15:20 • Door Bas Heijink De tienjarige Nederlandse rente staat op een belangrijk kantelpunt. De langetermijntrend sinds de jaren negentig is nog steeds neerwaarts gericht. Na een forse neerwaartse versnelling vond in de eerste dagen van dit jaar een trendomkeer in het middellangetermijnbeeld plaats. De tienjarige rente brak opwaarts door de sinds 2011 dalende toppenlijn van destijds 1,60%. Sinds medio 2012 is echter een krachtige weerstand ontwikkeld in de zone 1,90% tot 1,92%. De tienjarige Nederlandse rente is daar nu weer aanbeland. Sinds medio 2012 is er een duidelijk groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon te zien. Ik acht de kans groot dat de tienjarige rente hier binnenkort opwaarts doorheen breekt (boven de neklijn) waarna er na de doorbraak begin dit jaar ook sprake is van een klassieke bodemformatie. In dat scenario onstaat een te berekenen koersdoel van 2,40%, maar een verdere stijging dit jaar naar de zone 2,60% tot 2,70% blijft naar mijn mening ook nog mogelijk. Een forse verdere stijging dus. Zolang de rente niet boven de 1,90% tot 1,92% komt, blijft de huidige meer zijwaartse zone (grofweg 1,50% tot 1,90%) grotendeels intact. Een belangrijk kantelpunt dus. Tienjarige Nederlandse renteKlik op de grafiek voor een grote versie De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen. Deel via:
Assetallocatie 21 nov De gevaarlijke illusie van veilige rente De wereld spaart zich momenteel suf en houdt daar door de inflatie weinig of minder aan over. Portfoliomanagers Thomas Meier en Christos Sitounis bij assetmanager MainFirst pleiten daarom in een sterke analyse voor de aanschaf van dividendaandelen.
Assetallocatie 21 nov Goed toegerust het nieuwe beursjaar in Aegon AM belicht in zijn outlook voor 2025 vijf thema's: de lage productiviteit in de EU, de economische ombouw van China, de voordelen van Asset-Backed Securities, het gestegen belang van diversificatie en de groeiende macht van particuliere beleggers.
Assetallocatie 18 nov Op welke Trump-trades moeten beleggers zich instellen? Wat zijn de gevolgen van het economisch beleid van Trump voor aandelen, obligaties en de economie? Amundi verwacht onder meer dat de Amerikaanse rentecurve steiler wordt, de euro en dollar pariteit bereiken, en dat buitenlandse exportbedrijven het lastig krijgen. Op sectorniveau zijn de effecten sterk wisselend.
Assetallocatie 13 nov "Zege Trump is positief voor goud, overnamemarkt en kleinere techbedrijven" De zege van Donald Trump is waarschijnlijk vooral positief voor goud en technologiebedrijven met kleinere kapitalisaties. Ook kan zijn laissez-faire aanpak een boost geven aan de M&A-markt, meent Greg Hirt, Global CIO Multi Asset van Allianz Global Investors. Andere beleggingskansen?
Assetallocatie 07 nov JP Morgan AM verwacht 5,1% rendement op lange termijn JP Morgan Asset Management verwacht de komende 10 tot 15 jaar met een gemengde 60/40-portefeuille een rendement te halen van gemiddeld 5,1%. Met alternatives, zoals vastgoed en private equity, valt meer geld te verdienen.
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.