Transactiebelasting, logisch! Waarom moeten Nederlanders Franse belasting gaan betalen op de aan- of verkoop van Franse aandelen? Ik ben tegen! 23 juli 2012 15:45 • Door Corné van Zeijl Het hing al een tijdje boven de markt, maar de kogel lijkt nu echt door de kerk. Als u na 1 augustus een Nederlands aandeel zoals Air France-KLM of Unibail-Rodamco koopt, moet u de Franse transactiebelasting betalen. Het zijn immers Franse bedrijven. Je vraagt je af wat ze dan in de Nederlandse AEX doen. De belasting is, voordat het ingevoerd is, al verhoogd van 0,1% naar 0,2%. En nu wordt er al gesproken over een verhoging naar 0,3%. Het betreft een transactiebelasting, dus op iedere koop en verkoop. Ja, onder een Frans socialistische regering is dit een van de eerste en meest logische belastingen. In het Verenigd Koninkrijk betaalt u ook transactiebelasting. Want hoe hard de Engelsen ook schreeuwen dat ze tegen deze belasting zijn, ze heffen zelf 0,5% op iedere aankoop. Wie is de dupeMaar ja dat is opbrengst voor de Engelse schatkist en dan ligt dat anders, dus. Iedereen praat gewoon naar zijn eigen portemonnee. Het is slecht als u een Franse broker bent of Binck. Hoewel de Franse omzet bij Binck nog beperkt is. Natuurlijk ben ik er tegen. De Nederlandse beleggers zijn de dupe van het Franse belastingbeleid. Ik ben er ook op tegen vanuit de Europese gedachte. Waarom moeten Nederlanders Franse belasting betalen? Dat is gelijk de reden waarom de Fransen dit juist zo’n prettige belasting vinden. Privé heb ik een paar Franse aandelen. Die ga ik natuurlijk niet gelijk verkopen nu er belasting wordt ingevoerd. Maar bij nieuwe aankopen zal het wel een extra drempel zijn. LangetermijngedachteIs er dan helemaal niets goeds aan deze belasting? Nou het bevordert de langetermijngedachte van het aandeelhouderschap. Beleggers zullen minder geneigd zijn om transacties te doen. En dat is meestal voor het rendement. Genoeg onderzoeken die aangeven dat hoe minder transacties je doet, hoe beter je rendement is en dat komt niet alleen door de transactiekosten. O en wilt u toch zo nodig in Franse bedrijven beleggen en deze belasting niet betalen. Het wordt alleen geheven bij bedrijven met een beurswaarde boven de 1 miljard euro. Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.