‘Goud? Kies dan voor mijnbouwers!’ Mijnbouwbedrijven zijn fors in waarde gedaald door zorgen over de goudprijs en de dalende winstgevendheid. Nu instappen? 13 maart 2013 09:30 • Door IEXProfs Redactie De goudprijs daalt gestaag, sinds begin dit jaar is de prijs voor het edelmetaal al 4,3% goedkoper geworden. Goud is volgens onderstaande tabel zelfs de slechtst presterende beleggingscategorie. Maar dat is nog niets, als we het vergelijken met de grote mijnbouwbedrijven. Die zijn 15% in waarde gedaald door zorgen over de vooruitzichten voor het edelmetaal en de dalende winstgevendheid van deze mijnbouwbedrijven. De mijnbouwers noteren nu op hun laagste niveau in 25 jaar, gerelateerd aan de goudprijs. Maakt dat deze aandelen nu goedkoop en interessant? Een optimist over de toekomst van het edelmetaal, ziet nu een ideaal instapmoment. David Dietze (Point View Wealth Management) is deze mening toegedaan. Als iemand in goud wil stappen, dan moet hij het via de goudmijnbedrijven doen. Daar valt volgens hem goed geld te verdienen en ze keren ook nog eens een aantrekkelijk dividend uit.KostenbeheersingEen pessimist richt zijn kritiek vooral op de dramatische winstgevendheid van de mijnbouwers. Warren Gilman noemt deze aandelen een vreselijke plek, waar je als belegger gewoon niet wilt zijn. De managers van dit soort bedrijven hebben bewezen maar slecht met kapitaal om te kunnen gaan. Pas als ze bewezen hebben kosten te kunnen beheersen, kan een belegger weer eens overwegen er geld in te steken. Dietze ziet juist op dat vlak veel verbetering. Ze zijn veel gedisciplineerder met hun kapitaalbestedingen, wat de winstgevendheid ten goede komt. De winstgevendheid leed onder de snel stijgende operationele kosten. Omdat ze dachten dat de sky the limit was voor goud, werd veel geld gestoken in uitbreiding van de productiecapaciteit. David Lennox (Fat Prophets) ziet de stijging van winningskosten voor goud afvlakken en de trend is neerwaarts.DividendEen ander argument voor de mijnbouwbedrijven is het aantrekkelijke dividendbeleid. Newmont Mining keert 3,6% dividend uit en Barrick Gold 2,8%, wat nog kan stijgen als de goudprijs weer oploopt. Het dividendrendement ligt bijna tweemaal zo hoog als de rentevergoeding bij treasuries. Dietze en Lennox voorspellen een veel hogere goudprijs aan het eind van dit jaar. Dit onderbouwen zij met de inflatierisico’s in de VS, de aanhoudende schuldencrisis in Europa en een mogelijke ommekeer in de dollerkoers. Als de dollar blijft oplopen komt de concurrentiepositie van de VS onder druk en zal Bernanke proberen de tendens te keren. Ook kan de schuldencrisis in de VS nog leiden tot een nieuwe risicoaversie onder beleggers en de goudprijs steunen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.