'Bullmarkt als in de jaren 1980' Het lijkt wel 1980. Een bullmarkt die flink op stoom is en beleggers die bang zijn om dezelfde onheilswolken als toen. 7 maart 2013 15:30 • Door IEXProfs Redactie Het lijkt wel 1980. Geen Pac-Man, fluoriscerende kleuren en Doe Maar, maar een bullmarkt die flink op stoom is. Beleggers herinneren zich de bullmarkt uit die jaren vaak als heerlijke dagen met wijn en rozen, schetst Business Insider, maar dat kwam eigenlijk pas op het eind. Het grootste deel van een bullmarkt wordt namelijk gekenmerkt door angst en besluiteloosheid. Het sentiment wordt overschaduwd door de deprimerende gebeurtenissen in de voorafgaande bearmarkt. Beleggers zijn vaak terughoudend wat betreft het beleggen in aandelen, uit angst voor nog zo’n ervaring. Aan de andere kant zien ze de hoge rendementen die aandelen bieden vergeleken met de veiligere beleggingen. Dat leidt tot een emotionele strijd, en meestal blijven beleggers aan de zijlijn staan. Ook ditmaal ziet het er niet anders uit. De S&P 500 produceerde sinds het dieptepunt in maart 2009 een rendement van meer dan 140%, maar veel beleggers geloven nog steeds niet in een bullmarkt. Ze blijven zoeken naar rentes van 5% en negeren het feit dat aandelen een veel hogere rendement bieden. Vergelijkbare zorgenNa 1980 duurde het enkele jaren voordat beleggers volledig overtuigd waren. Institutionele beleggers sprongen pas eind 1985, begin 1986 in toen de olieprijzen instortten en het duidelijk werd dat de inflatie het rendement niet zou beperken. Particuliere beleggers bleven tot begin 1987 in geldmarktfondsen en obligaties zitten. Pas toen konden ze – met een maandrendement van 13% – de verleiding van aandelen niet meer weerstaan. Net op tijd voor de crash die dat jaar plaatsvond. De zorgen waar men vandaag de dag mee kampt, waren ook dertig jaar geleden aan de orde (zie tabel). Natuurlijk zijn er verschillen. Waren beleggers destijds bang dat de Fed het beleid te veel zou verstrakken, nu vrezen ze juist een teveel aan versoepeling. De schuldproblemen in de jaren 1980 werden vooral geassocieerd met Latijns-Amerika, terwijl de focus nu op Europa ligt. Punt is echter dat de zorgen bijna gelijk zijn, terwijl er geen tekenen zijn dat er een bearmarkt op komst is. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?