Dichterbij huis: pandbrieven Pandbrieven - covered bonds - wachten nog altijd op de eerste default in de geschiedenis met dank aan de dubbele dekking 1 januari 2013 14:00 • Door IEXProfs Redactie Dichter bij huis zijn covered bonds – de Pfandbrief in goed Duits – een alternatief dat onbekend en daardoor onbemind is. Opvallend, want de covered bond bestaat al 240 jaar zonder ook maar één default. Niet tijdens de wereldoorlogen, niet tijdens de Great Depression, niet tijdens de Savings & Loans-crisis en ook tijdens de huidige crisis niet. Toch is de markt groot, zo’n 870 miljard wereldwijd volgens ING IM. De covered bond is een bijzondere vorm van een obligatie, waarbij aan de houders van de obligatie een extra zekerheid is verschaft. Tegenover de schuld die de uitgever van de obligaties heeft aan de houders ervan, staat een vordering die hij op een of meer derden heeft, bijvoorbeeld een portefeuille hypothecaire leningen. “Covered bonds hebben een dubbele dijkbewaking”, stelt Torsten Strohrmann, beheerder van het DWS Covered Bond Fund. “De eerste verdedigingslinie is de bank. Als die niet aan zijn betalingverplichting kan voldoen, is er het onderpand waarmee de obligatie verzekerd is." Die leningen worden gepooled, wat voor een extra veiligheidsbuffer zorgt. Volgens Strohrmann duiken steeds meer nieuwe spelers op deze markt: hedgefunds en verzekeraars die alternatieven zoeken voor de negatieve reële rente op veilige staatsobligaties. Hans Stoter (hoofd credits ING IM) wijst op het voordeel van de preferente positie die beleggers in covered bonds hebben. “Bij faillissement van de bank heeft de covered bond-belegger een preferente vordering op een deel van de leningenportefeuille van de bank dat van een relatief hoge kwaliteit is, en die gebruikt kan worden voor de betaling van coupons en aflossing van de covered bond. Bij Asset Backed Securities en Collateral Debt Obligaties is het onderpand statisch en komen verliezen rechtstreeks ten laste van de belegger.” Terug naar het Dossier De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?