Vlucht naar emerging markets debt Een hype? Misschien, maar als de crisis op de financiële markten in het westen écht oplaait, zit je veilig in EMD 1 januari 2013 14:00 • Door IEXProfs Redactie De afgelopen twee, drie jaar weken steeds meer beleggers al uit naar emerging markets debt (EMD), schuldpapier van opkomende landen. De redenen daarvoor lagen voor de hand. Enerzijds steken beleggers hier een hogere coupon op, anderzijds waren de risico’s een stuk lager dan vroeger omdat deze landen over solide begrotingen en handelsbalansen beschikken. Daar komt nog bij dat veel landen een munt hebben die apprecieert en daardoor ook bijdraagt aan het rendement. Tenminste, wanneer het gaat om emerging markets debt in lokale valuta. Wie het valutarisico schuwt, kan terecht bij dezelfde asset maar dan in harde valuta – dollars of euro’s. Grootste voorvechter van schuldpapier van opkomende markten in lokale valuta is ongetwijfeld Donald Amstad, fondsbeheerder bij Aberdeen Global Asset Management die vanuit zijn thuisbasis Singapore de wereld rondreist met maar één boodschap: “verplaats een aanzienlijk deel van je belegd vermogen naar Azië. En wacht daar niet mee tot volgende week.” Amstad vreest dat de begrotingscrisis in de ontwikkelde markten zo groot wordt, dat de overheden straks beperkingen gaan opleggen die het onmogelijk maakt om geld naar andere werelddelen weg te sluizen. “Als de paniek echt uitbreekt, vloeit al het geld naar Aziatische staatsobligaties. Doe dit nu, want de kans op kapitaalcontroles neemt toe.” Andere partijen zien de toekomst voor het westen minder zwart in, maar hebben wel degelijk oog voor de extra yield die staatsobligaties van opkomende markten bieden. Edith Siermann, CIO vastrentende waarden bij Robeco zegt in het coverinterview: “Vanwege het valutarisico moet je alleen in lokale markten beleggen als je ook positief bent gestemd over hun lokale valuta.” Robeco stopt het geld van zijn klanten daarom momenteel vooral in Mexico, Brazilië, Maleisië en Korea. Bij opkomendemarktenboutique Ashmore zijn ze ook nog steeds enthousiast over EMD. Al was het maar omdat de centrale banken in Azië steeds vaker staatsobligaties uit de eigen regio gaan kopen, in plaats van onbeperkt Treasuries en euroleningen. Maar ook de lokale institutionele beleggers in Azië kijken steeds vaker dichtbij huis. Uit onderzoek van Deutsche Bank en JP Morgan blijkt dat 77% van de staats- en bedrijfsobligaties in lokale valuta in handen is van lokale pensioenfondsen en beleggers. Terug naar het Dossier De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?