Extra rente dankzij de AEX Het ziet eruit als een obliagtie, maar het werkt net even anders. Waarom coupon notes een mooi alternatief kunnen zijn 1 januari 2013 14:00 • Door IEXProfs Redactie Is het een aandeel of is het een obligatie? Allebei fout, het is een gestructureerd product, dat van de buitenkant veel van een obligatie weg heeft. Je krijgt namelijk ieder jaar rente uitbetaald en de inleg is – al dan niet voorwaardelijk – gegarandeerd. De structuur zit hem in het feit dat de rente die je ontvangt afhangt van de aandelenmarkt en niet van de obligatiemarkt. Dit soort hybride constructies zijn populair bij beleggers die de vastigheid van een renteproduct prefereren boven een onzekere aandelenbelegging, maar aan de andere kant niet tevreden zijn met de lage rentes op de (staats)obligatiemarkt. Dit soort producten zijn er in diverse smaken: populair zijn onder andere de AEX Obligaties van RBS en de Memory Coupon Notes van ABN Amro en RBS. Bij de eerste heeft een belegger de keuze uit verschillende renteniveaus (variërend van 4 tot 10%) met bijbehorende grensniveaus van de AEX: in ieder jaar waarin de AEX op de peildatum niet lage staat dan het grensniveau wordt de rente uitbetaald. Hoe hoger het AEX-niveau, hoe hoger de rente, vanzelfsprekend. Aflossing vindt altijd plaats tegen 100%, een eventuele default van RBS voorbehouden. De Memory Coupon Notes werken soortgelijk: ze keren jaarlijks een vaste rente uit zolang een onderliggende waarde (bijvoorbeeld de AEX, maar ze zijn er ook op andere indices en individuele aandelen) op de peildatum boven een bepaald niveau staat. Als dat in een jaar niet zo is wordt de couponrente ‘onthouden’; als in een later jaar weer wel aan de voorwaarde is voldaan wordt de misgelopen rente alsnog uitbetaald. Ook deze notes lossen af op 100%, behalve als de onderliggende waarde onder het vooraf bepaalde niveau staat; dan deelt de belegger volledig mee in het verlies van de onderliggende waarde. Terug naar het Dossier De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?