'Gedoemd om te mislukken?' Fondsbeleggers moeten het wel slechter doen dan de markt. The Economist legt uit waarom. 17 december 2012 09:30 • Door IEXProfs Redactie Fondsbeleggers moeten het wel slechter doen dan de markt. The Economist legt uit waarom: het gemiddelde fonds biedt een rendement dat gelijk is aan dat van de index, maar trekt daar de kosten van af. De oplossing is simpel. Beleggers moeten een fondsmanager kiezen die het beter doet dan gemiddeld. Maar resultaten uit het verleden bieden helaas geen garantie voor de toekomst. Uit onderzoek blijkt dat een sterke performance twee tot drie jaar kan aanhouden. Dat is voor kleine beleggers lang genoeg om er hun voordeel mee te doen. Retailbeleggers doen het misschien zelfs beter dan de cijfers ons laten zien. Conventionele onderzoeken nemen namelijk het gemiddelde van alle fondsen in hun categorie, onafhankelijk van hun omvang. Een fonds met slechts een miljoen vermogen onder beheer wordt dus net zo zwaar meegerekend als een fonds met een miljard. De ervaring en het rendement van de gemiddelde belegger wordt echter veelal bepaald door de prestaties van de grotere fondsen. Wanneer dat in de berekeningen wordt meegenomen, ziet het beeld er heel anders uit. GewogenIn de vijf jaar tot juni was het traditioneel berekende rendement van opkomende markten-fondsen 23,9%, terwijl de index een rendement zag van 27,4%. Wanneer de fondsen worden gewogen, is het rendement echter 32,2%. Mogelijk lijden kleine fondsen hier meer onder de kosten. Maar in andere sectoren lag het gewogen rendement juist lager. En daardoor valt in de regel het gewogen rendement lager uit dan het gemiddelde rendement (dat ook al bestaat uit indexrendement -/- kosten). Dat maakt het voor eindbelegegrs bijna onmogelijk om met beleggingsfondsen de index voor te blijven. Dat het gewogen rendement nóg lager uitvalt is te verklaren, stelt The Economist. "Laten we even aannemen dat outperformance volledig toe te schrijven valt aan geluk, maar dat particuliere beleggers zich dat niet realiseren. Ze kijken naar het track record van de afgelopen vijf jaar en beleggen allemaal in die fondsen die de index verslafgen hebben. Die fondsen worden plotse veel groter en over de volgende vijf jaar verlsaat opnieuw de helft van die groep de index." "Naarmate de tijd vordert houd je een steeds kleinere groep fondsen over die, door puur geluk, de index verslaan. Maar dan, op een dag, hebben die fondsen ook een slecht jaar en stappen beleggers massaal uit het fonds. Hun slechtste performance vindt dus plaats op het moment dat hun omvang het grootst is." De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.