'Geen vastgoedbubbel in China' De Chinese vastgoedbubbel bestaat niet. Dat stelt Dmitry Vlasov, senior analist bij vermogensbeheerder East Capital. 6 juli 2012 15:15 • Door IEXProfs Redactie De Chinese vastgoedbubbel bestaat niet. Dat stelt Dmitry Vlasov, senior analist bij de Zweedse vermogensbeheerder East Capital. De vastgoedmarkt aldaar wordt vaak genoemd als voorbeeld van een zeepbel die nog niet is gebarsten. De prijzen stegen te veel en te snel. Maar er zijn een aantal tekenen dat dat helemaal niet het geval is. De prijzen zijn de afgelopen maanden omlaag gegaan, maar het lijkt er op dat de stemming onder constructiebedrijven en kopers snel is verbeterd. Beleggers maken zich vaak zorgen om de betaalbaarheid van de Chinese huizenmarkt. Wanneer wordt gekeken naar prijs en inkomen wordt inderdaad duidelijk dat het grootste deel van de bevolking zich geen huis in de belangrijkste steden kan veroorloven. ContantenToch gelooft East Capital niet dat dit een serieuze bedreiging vormt. De definitie van een zeepbel is het agressieve en irrationele gebruik van een hefboom. Dat is niet het geval in China, waar hypotheken goed zijn voor slechts 16% van het bbp (70% in de VS) en men gemiddeld 44% in contanten betaalt. Daarnaast is het gemiddelde inkomen onderschat, omdat er veel laag opgeleide mensen in de uitkomst zijn meegenomen. Het is niet waarschijnlijk dat zij deel uitmaken van de huizenmarkt. De markt bestaat voor een groot deel uit ‘upgraders’: mensen die in de jaren 1990 hun huis van de overheid kregen. Deze groep is dus niet alleen van inkomen afhankelijk. Projectontwikkelaars bouwden tot voor kort vooral duurdere appartementencomplexen, maar switchen nu naar goedkopere markten. Veel jongeren worden financieel gesteund door hun ouders en familie om zo hun eerste huis te kunnen kopen. Rijke kopers uit andere provincies schaffen dure panden in de grote steden aan. De prijzen zijn gedaald, maar het aantal transacties steeg. Volgens East Capital een duidelijk teken dat de vraag sterk en duurzaam is. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 07:25 Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.
Opinie 06 apr Zoek dekking! De sombere reacties van DWS en Goldman Sachs op de Amerikaanse tarievenoorlog en de mondiale aandelenpaniek. Hoe verder? Waarin te beleggen?
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.