Carmignac voorzichtig met aandelen Het blijft laveren in de crisis. Volgens Carmignac heeft op korte termijn niemand baat bij een exit van de Grieken. 13 juni 2012 10:15 • Door IEXProfs Redactie Het motto van de Franse vermogensbeheerder Carmignac Gestion is bij zwaar weer: snelheid aanpassen, boordinstrumenten checken en koers houden. En zwaar weer blijft het, Europa is in de greep van politieke gebeurtenissen, waarbij de radicalisering in Griekenland in het oog springt. De rentes in Spanje en Italië lopen op en de euro zakt weg. De vrees voor een kapitaalvlucht ligt op de loer, de roep om nieuwe liquiditeitsoperaties door de ECB wordt luider. Carmignac probeert door deze storm te laveren door een actief beheer en beperking van de risicoblootstelling. Volgens de specialisten van Carmignac heeft op korte termijn niemand baat bij een exit van de Grieken. De problemen liggen ook niet daar, maar de oplopende rente in Spanje en Italië laten zien dat de wind weer opsteekt. Het wantrouwen van de markten slaat over naar de banken. Belangrijk is dus om het liquiditeitsrisico te beperken. Carmignac wijst erop dat de balans van de ECB al tot recordhoogte is gestegen, een derde van het BBP in de eurozone (tegen 19% voor de Fed). Duitsland zit tot over de oren in de eurocrisis, omdat de centrale banken automatisch elkaar financieren. Het land blijft zich daarom verzetten tegen eurobonds. Maar een loonsverhoging en het accepteren van een hogere inflatie zijn de eerste stappen van de Duitsers om toe te geven. Voorzichtig met aandelenCarmignac leert uit het Japan-scenario, dat alleen beleggers in de grote exportbedrijven van het land de dans redelijk ontsprongen. In de VS zijn nog steeds interessante kansen. De economie lijkt iets op te leven. Ook in China wordt de vertraging van de economische groei efficiënt aangepakt, vindt Carmignac. De problemen van de eurozone moeten dus in perspectief blijven staan. Grondstoffen lijden onder de economische groeivertraging. Carmignac probeert de koers te houden door zich te richten op een brede waaier van instrumenten om het marktrisico zoveel mogelijk in te perken. Het blijft gericht op regio’s en thema’s die de op middellange termijn de meeste zekerheid bieden. Duitse Bunds en Amerikaanse Treasuries blijven veilige havens. In aandelen blijft de vermogensbeheerder voorzichtig gepositioneerd. De meeste grondstoffen dalen, maar de goudmijnen hebben een inhaalslag gemaakt en de onderwaardering is grotendeels weggewerkt. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 11:30 Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.