Blij met underperformance De druk op actieve fondsen is groot, de zekerheid van een bescheiden underperformance maakt ETF's daarom aantrekkelijk. 7 mei 2012 16:15 • Door Marcel Tak Aan de discussie over actief en passief beleggen komt voorlopig geen eind. Daarbij zijn de actief beheerde beleggingsfondsen in het nadeel. Veel onderzoek wijst uit dat een groot deel (circa 75%) van de actief beheerde beleggingsfondsen hun benchmark niet (systematisch) verslaan. Dat is inderdaad geen beste referentie voor de actieve stockpickers. Waarom zou je als belegger betalen voor een grote kans op underperformance? De financiële industrie kwam met een antwoord: de indextracker en het Exchange Traded Fund (ETF). Als de index niet verslagen kan worden, dan moet de index maar gevolgd worden, is de gedachte. Volgens het principe if you can’t beat them, join them. De ETF heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. Hier lijkt een knap staaltje marketing aan vast te zitten. Het gesignaleerde probleem: met actief beleggen is er een groot risico op underperformance van de index. Het antwoord: een beleggingsinstrument dat een nagenoeg 100% risico biedt op een slechtere prestatie ten opzichte van de index. Ik zie graag onderzoek in hoeverre actief beheerde beleggingsfondsen in staat zijn de benchmark van ETF’s te verslaan. Als zij ook daarop achterblijven, wordt het bestaan van actief beheerde fondsen nog lastiger verdedigbaar. Toch zal zelfs in dat geval de actieve beheerder nog kunnen tegenspartelen door te wijzen op een betere risicobeheersing. Als in reguliere jaren beleggingsfondsen achterblijven, maar in zeer moeilijke tijden de belegger wordt behoed voor financieel malheur, heeft actief beheer toch nog toegevoegde waarde. Helaas komt op dit gebied de actieve beheerder er ook niet goed uit. Over het lastige 2011 was de underperformance van de beleggingsfondsen met ruim 5% achterstand historisch hoog. In het nauwEr is nog een andere reden waarom actieve beleggingsfondsen in het nauw komen. Om de index te verslaan moet het beleid van het fonds zeer uitgesproken zijn. Indexhuggers zijn kansloos. Maar bij uitgesproken beleid is de kans op een forse achterblijvende prestatie, als de visie fout is, groot. Zie bijvoorbeeld de resultaten van BNP Paribas (voorheen Fortis) Obam. Als (professionele) beleggers ergens een hekel aan hebben is het om sterk bij de collega’s achter te blijven. Niet alleen de publieke opinie, maar zeker ook de toezichthouder ligt al op de loer met kritische vragen. Het is dus heel begrijpelijk: beleggers zijn graag bereid te betalen voor de zekerheid op een (kleine) underperformance. De ETF heeft een gouden toekomst voor de boeg. deze column is eerder verschenen in IEXProfs Magazine van mei 2012. Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 08:00 De gevaarlijke illusie van veilige rente De wereld spaart zich momenteel suf en houdt daar door de inflatie weinig of minder aan over. Portfoliomanagers Thomas Meier en Christos Sitounis bij assetmanager MainFirst pleiten daarom in een sterke analyse voor de aanschaf van dividendaandelen.
Assetallocatie 08:00 Goed toegerust het nieuwe beursjaar in Aegon AM belicht in zijn outlook voor 2025 vijf thema's: de lage productiviteit in de EU, de economische ombouw van China, de voordelen van Asset-Backed Securities, het gestegen belang van diversificatie en de groeiende macht van particuliere beleggers.
Assetallocatie 18 nov Op welke Trump-trades moeten beleggers zich instellen? Wat zijn de gevolgen van het economisch beleid van Trump voor aandelen, obligaties en de economie? Amundi verwacht onder meer dat de Amerikaanse rentecurve steiler wordt, de euro en dollar pariteit bereiken, en dat buitenlandse exportbedrijven het lastig krijgen. Op sectorniveau zijn de effecten sterk wisselend.
Assetallocatie 13 nov "Zege Trump is positief voor goud, overnamemarkt en kleinere techbedrijven" De zege van Donald Trump is waarschijnlijk vooral positief voor goud en technologiebedrijven met kleinere kapitalisaties. Ook kan zijn laissez-faire aanpak een boost geven aan de M&A-markt, meent Greg Hirt, Global CIO Multi Asset van Allianz Global Investors. Andere beleggingskansen?
Assetallocatie 07 nov JP Morgan AM verwacht 5,1% rendement op lange termijn JP Morgan Asset Management verwacht de komende 10 tot 15 jaar met een gemengde 60/40-portefeuille een rendement te halen van gemiddeld 5,1%. Met alternatives, zoals vastgoed en private equity, valt meer geld te verdienen.
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.