Doemdenken over obligaties onnodig Zolang de inflatie laag is, hoeven beleggers niet bang te zijn voor een obligatiecrash, aldus vermogensbeheerder Ben Carlson. 22 november 2016 10:50 • Door IEXProfs Redactie Sommige analisten voorspellen dat de markt voor obligaties op het punt staat te crashen. Er zouden verliezen dreigen van 20 tot zelfs 40%. Maar hoe reëel zijn deze doemscenario's? Vermogensbeheerder Ben Carlson vindt ze zwaar overdreven. Hij wijst op een aantal zaken die grote verliezen in de weg staan. Ten eerste is er de inflatie. Zo lang deze nog op extreem lage niveaus beweegt, hoeven beleggers zich volgens hem weinig zorgen te maken. Dat heeft de geschiedenis uitgewezen. Ten tweede zijn renteniveaus erg moeilijk te voorspellen. Hoe vaak is er de laatste jaren niet voorspeld dat er een einde komt aan de obligatiebullmarkt? En hoe vaak zaten mensen fout? Heel vaak dus. Spreiden Carlson raadt beleggers aan zich niet bang te laten maken door doemdenkers en gewoon een deel van hun beleggingsportefeuille in te ruimen voor obligaties. Spreiden heeft immers nog nooit geschaad. Enige voorzichtigheid is volgens hem overigens wel geboden. Het valt immers niet te ontkennen dat de Federal Reserve de rente waarschijnlijk gaat verhogen in december. Hetzelfde geldt voor de expansieve begrotingsplannen van Donald Trump. Als er een correctie komt dat gaat dat volgens Carlson vooral ten koste van obligaties met een lage kwaliteit. Hij denkt dat het daarom verstandig is over te stappen van bedrijfsobligaties met een hoog risico en een lange duration naar korter lopende obligaties van bedrijven en overheden met een hoge rating van kredietbeoordelaars. En het mooie van de gestegen rente de afgelopen weken op bijvoorbeeld Amerikaanse treasuries is dat kwaliteitspapier inmiddels ook weer een aardig rendement oplevert. In ieder geval genoeg om de inflatie te compenseren. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.