Beleggers hebben goud rug toegekeerd Beleggers hebben sinds de verkiezing van Trump goud de rug toegekeerd. De hoop is nu gevestigd op de vraag naar fysiek goud. 22 november 2016 10:00 • Door IEXProfs Redactie Er lijkt zich een perfecte storm op te bouwen voor goud. De fysieke vraag naar het edelmetaal is al lange tijd laag en sinds de verkiezing van Donald Trump dreigt nu ook de belegger af te haken. Volgens Sumit Roy van ETF.com is de enige hoop dat de consument terugkeert. Wat we volgens Roy niet mogen vergeten is dat de prijs van goud in dollars sinds de verkiezing van Trump snel is gedaald, maar dat dit niet geldt voor andere valuta zoals de euro, het pond en de voor goud zeer belangrijke Indiase roepia. In roepia’s is goud zelfs nog nooit zo duur geweest als nu. Een duidelijke hindernis dus voor consumenten om goud te kopen. De vraag naar goud voor juwelen heeft dit jaar bijvoorbeeld het laagste niveau bereikt sinds 2009. Hetzelfde geldt voor de vraag naar munten en goudstaven. Indiase huwelijksmarkt En centrale banken kochten dit jaar 33% minder goud dan in 2015. Volgens Roy is de enige hoop voor de goudprijs nu dat de consumentenvraag weer wat aantrekt zodra goud wat goedkoper is. Een goede indicator zou het Indiase huwelijksseizoen kunnen zijn. Voor Indiers is een mooie gouden ketting namelijk het perfecte geschenk. Van beleggers mag volgens Roy niet veel verwacht worden omdat die al overwogen zitten in goud. Hij geeft het voorbeeld van de ETF-markt. Twee populaire beleggingsproducten zijn de SPDR Gold Trust en de iShares Gold Trust. Sinds de verkiezing van Trump hebben beleggers hier weliswaar 1,7 miljard dollar uit teruggetrokken. Over het hele jaar gezien is de instroom met 13,6 miljard dollarnog altijd groot. Roy denkt dat beleggers zullen blijven verkopen zo lang de rente in de Verenigde Staten blijft oplopen en dollar verder aan kracht wint. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 19 dec Actieve ETF’s, het beste van twee werelden? Actieve ETF’s hebben de laatste jaren een flinke vlucht genomen. Dat verbaast Stefan Kuhn van Fidelity International niet.
Assetallocatie 19 dec Grote verschillen in prestaties tussen vastgoedfondsen Vastgoedfondsen zorgden de laatste jaren voor een demper op het rendement. Geen wonder dat institutionele beleggers door de bank genomen ontevreden zijn. Maar de verschillen tussen out- en underperformers zijn wel heel erg groot.
Assetallocatie 17 dec 2025 dreigt een wild ritje te worden Voor 2025 bestaat er optimisme dat grote economieën, zoals de VS, een recessie zullen vermijden. Dat denkt ook Virginie Maisonneuve, Global CIO Equity van Allianz Global Investors. Wel voorziet zij volgend jaar veel volatiliteit op de markten. Dat vraagt beleggers om hun portefeuilles aan te passen.
Assetallocatie 16 dec Fed doet het in 2025 voorzichtiger aan De Amerikaanse Federal Reserve zal de rente aankomende woensdag met 25 basispunten verlagen en daarna waarschijnlijk pauzeren. Want? "De laatste Amerikaanse economische cijfers zijn relatief positief, terwijl de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen duidt op een pro-groeibeleid in 2025, aldus Michael Krautzberger, Global CIO Fixed Income bij Allianz Global Investors.
Assetallocatie 16 dec “Een beleggingsstrateeg ziet altijd kansen” Vincent Juvyns, beleggingsstrateeg bij JP Morgan AM, toont zich optimistisch over het komend beursjaar. Amerikaanse aandelen, vastgoed, dividendaandelen, alternatives en bedrijfsobligaties kunnen mooie rendementen boeken. Daarnaast zouden Chinese aandelen wel eens heel positief kunnen verrassen. Europa?
Assetallocatie 16 dec Invesco is risk-on, maar vreest wel drie swingfactoren Invesco verwacht in 2025 opnieuw een goed jaar voor risicovolle assets. Vooral smallcaps, value-aandelen en aandelen van buiten de VS kunnen profiteren van een ruimer monetair beleid en een stabiele groei in de wereld. Maar drie zaken kunnen roet in het eten gooien: hoge Trump-tarieven, oplaaiende inflatie en een schuldencrisis. Een positieve factor kan China zijn.