Pensioenfondsen moeten harder worden Pensioenfondsen moeten bedrijven en beleggingsfondsen dwingen tot lagere bonussen. 27 oktober 2016 10:30 • Door IEXProfs Redactie Pensioenfondsen moeten de macht die zij hebben als grootaandeelhouder veel vaker inzetten om (belachelijk) hoge bonussen voor fondsmanagers en andere bestuurders bij bedrijven te bestrijden. Dat zegt Tim Burggraaf, partner bij het internationale consultancybedrijf Mercer. Volgens Burggraaf is het hard nodig dat pensioenfondsen meer 'met de voeten stemmen' tijdens aandeelhoudersvergaderingen om het vertrouwen bij pensioendeelnemers te herstellen. Die verwachten namelijk steeds meer dat pensioenfondsen bij hun beleggingen duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel dragen. Exorbitant hoge betalingen aan managers van beleggingsfondsen en bestuurders van beursgenoteerde bedrijven horen daar niet bij. Met de voeten Burggraaf: “Pensioenfondsen kunnen hun macht als grootaandeelhouder inzetten om dit af te dwingen, en als niks helpt, kunnen ze desnoods van fondsmanager wisselen.” Dat hoeft volgens Burggraaf niet ten kosten te gaan van de beleggingsrendementen. Nederlandse pensioenbeheerders zoals APG en PGGM hebben de laatste jaren de druk op de bedrijven waarin ze beleggen al flink verhoogd. Een zekere terughoudendheid blijft echter altijd voorhanden omdat ze ook weer niet bekend willen staan als extreem activistische aandeelhouders. Duurzaamheid Volgens Burggraaf verwachten pensioendeelnemers dat wel, althans zeker daar waar het gaat om zaken die strijdig zijn met wat algemeen wordt gezien als maatschappelijk verantwoord. Mercer heeft daartoe ook mensen geïnterviewd, en kwam tot de conclusie dat dit verlangen naar een eerlijk pensioen vooral bestaat bij al gepensioneerden. Jongeren verlangen vooral meer financiële transparantie van de pensioenbeheerders. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.