‘Gratis’ ETF als kapitaalmagneet Een nieuw verdienmodel voor asset managers? ETF’s verlieslatend verkopen en geld verdienen met smart bèta en actieve fondsen. 25 juli 2016 15:01 • Door IEXProfs Redactie Een nieuw verdienmodel voor asset managers? ETF’s verlieslatend verkopen en geld verdienen met smart bèta en actieve fondsen. Volgens S&P Dow Jones Indices zouden vermogensbeheerders plain vanilla ETF’s gratis kunnen aanbieden om schaalgrootte in belegd vermogen te creëren. De winst moet dan komen van actieve beleggingsfondsen, mixfondsen en smart bèta-ETF’s. Reguliere ETF’s kunnen geld in het laatje brengen met het uitlenen van effecten. Door de almaar hevigere concurrentie tussen ETF-aanbieders kan de beheervergoeding maar een kant op, schrijft S&P. Doordat ETF’s die beleggen in marktgewogen indices aan dezelfde markten blootstelling bieden en zicht op dezelfde rendementen bieden, kunnen aanbieders alleen op prijs het verschil maken. Volgens S&P Dow Jones Indices is in de afgelopen tien jaar 95% van de nieuwe instroom in fondsen in de goedkoopste, veelal passieve fondsen beland. Indexfondsen hebben in 2015 19% van het wereldwijd beheerde vermogen voor rekening genomen, tegen 11% in 2009. Beheerkosten In Europa zijn tussen 2009 en 2014 de kosten van actief beheerde fondsen met 5% gedaald, tegen 42% voor passieve fondsen. Volgens onderzoeksdirecteur Angana Jacobs van S&P Dow Jones Indices moeten actieve managers in toenemende de extra kosten verantwoorden die zij maken ten opzichte van indexfondsen. Door de lage rendementen vragen beleggers zich af of zij in staat zijn om de markt te verslaan. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 08:00 Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.
Assetallocatie 13 jan Pictet zet telecom op kopen Pictet AM heeft in januari de modelportefeuille op twee plaatsen gewijzigd. Telecomdiensten gaan van neutraal naar overwogen en vastgoed van onderwogen naar neutraal. Andere sectoren die er in positieve zin uitspringen zijn financials en nutsbedrijven. Regionaal blijven aandelen uit de VS, Zwitserland en emerging markets (exclusief China) favoriet.
Assetallocatie 09 jan Outlook AllianzGI: "Aandelen blijven aantrekkelijk, maar volatiliteit neemt toe" De tweede termijn van Donald Trump komt op een moment dat economieën uiteenlopen qua groei, inflatie en rente. Dit verschil zou volgens AllianzGI in 2025 nog groter kunnen worden. AllianzGI blijft in zijn outlook voor 2025 positief over Amerikaanse aandelen, met name uit de techsector. In de obligatiemarkt wordt meer verwacht van Europees papier.
Assetallocatie 07 jan Rabobank is positief over aandelen én obligaties Sterke winstgroei en lagere inflatie maken aandelen en obligaties volgens Rabobank aantrekkelijk. De Chinese beurs zou wel eens positief kunnen verrassen. De grote onzekere factor is, u raadt het al, de aankomende Amerikaanse president.
Assetallocatie 27 dec Het glas is nog steeds half vol KKR is positief over het beursjaar 2025, al zal het minder uitbundig zijn dan de laatste twee jaar. Reden is onder meer dat de welvaart steeds oneerlijker is verdeeld. Waar zet de investeringsmaatschappij op in?
Assetallocatie 23 dec Vijf kansrijke beleggingsverrassingen in 2025 De markten lijken volgens Emiel van den Heiligenberg, hoofd Assetallocatie bij vermogensbeheerder LGIM, met veel zekerheid te voorspellen wat de uitwerking van het Trumpbeleid zal zijn. "Dat kan wel eens misplaatst zijn." Hij schetst daarom vijf alternatieve scenario’s in 2025.