Beurs mooiste spel op aarde Wij vinden de beurs het mooiste spel op aarde. Niet alleen voor banken, voor iedereen, aldus Nick Bortot van BUX. 4 augustus 2016 13:00 • Door Rob Stallinga Even voorstellen: elf Nederlandse fintechbedrijven die de financiële orde uitdagen. Waarin een klein land ook groot kan zijn. Nederland, en dan vooral Amsterdam, is een broedplaats van hippe en intelligente fintechbedrijven. Voor de traditionele financiële partijen zijn deze disruptors zowel een bedreiging als een kans. Nick Bortot Bedrijf: BUX Business : beleggings-app Uitvalsbasis: Amsterdam “Wij vinden de beurs het mooiste spel op aarde. Een spel dat niet alleen door de grote bankjongens gespeeld moet kunnen worden, maar een wereld die iedereen zou moeten kunnen ontdekken. Dus hebben we een app ontwikkeld die handelen op de beurs heel laagdrempelig,leuk, leerzaam en spannend maakt voor iedereen,” aldus de site van BUX. Oprichter en ceo Nick Bortot legt uit: “Wij mikken op een doelgroep, die de beurs interessant vindt, maar wordt afgeschrikt door de hoge transactiekosten en ingewikkelde handelsplatformen. Wij proberen jonge mensen aan te spreken.” Bij BUX kan al worden belegd voor 25 cent per transactie. Dat lage tarief is mogelijk omdat bij BUX niet in aandelen wordt belegd maar in CFD’s, zogenoemde contracts of difference. Dat zijn afgeleide aandelen die buiten de beurs om worden verhandeld. Voordeel van een CFD is ook dat fractionele aandelen kunnen worden aangekocht. Bortot: “Een aandeel Google kost tegenwoordig zo 750 dollar. Via BUX kan ook voor 100 dollar een belang in Google worden genomen.” Nadeel van een CFD is dat er tegenpartijrisico is. Klanten van BUX vallen onder het Britse garantiesysteem. Hierdoor is 50.000 pond van hun rekening automatisch verzekerd. BUX heeft inmiddels 450.000 gebruikers. De telefoonapp is inmiddels ook in Duitsland te gebruiken. Andere Europese landen moeten snel volgen. Bortot: “Ik ben een beursfreak. Mijn missie is om finance weer fun te maken. Dat mensen bij het koffieapparaat niet alleen over voetbal praten maar ook over interessante beursontwikkelingen.” Maak kennis met de andere disruptors in de polder Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?