Soros leert Europa een lesje George Soros vreest een Brexit, want de gevolgen zouden erger kunnen zijn dan de crisis van 2007/2008. 30 juni 2016 13:50 • Door Rob Stallinga Gisteren was miljardair, superbelegger en filantroop George Soros in het Europese parlement om de aanwezigen bij te praten over de financiële effecten van een Brexit. Zelfs de ergste doemdenkers zullen geschrokken zijn van Soros' vergezichten. Hoewel de aandelenkoersen de laatste dagen weer vrolijk de weg omhoog hebben gevonden, vergelijkt Soros de gevolgen van Brexit met de financiële crisis in 2007 en 2008. Soros: "Brexit ontvouwt zich nu nog in slowmotion, maar het proces zal versnellen. Het zal de huidige deflatoire trend verder versterken."Soros werd in een klap beroemd toen hij in 1992 succesvol op een devaluatie van de pond speculeerde. Hoewel hij voorafgaand aan het referendum rekende op een devalutatie van de pond met 20% als het Brexitkamp zou winnen, zat Soros tijdens de stemming long. Hij zegt dat hij met andere beleggingen wel heeft verdiend aan de verrassende uitkomst. Duitsland schuld Soros is allesbehalve positief over de economische toekomst van Europa. Volgen hem leverde de bezuinigingspolitiek Europa een economische achterstand op, die in de huidige situatie moeilijk kan worden goedgemaakt. Schuldig aan de bezuinigingsdrift is Duitsland, dat volgens Soris te bang is voor overheidsschulden, waardoor noodzakelijke stuimuleringsuitgaven niet konden worden gepleegd. "Zodra de economie weer groeit, verdwijnen de problemen vanzelf." Soros roept de Europese leiders op om Groot-Brittannië niet te straffen, noch de Britse zorgen te negeren. "Europa moet de eigen fouten onder ogen zien, net als het democratische tekort van de huidige EU-instituties." Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen apr '24 “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.