Soros leert Europa een lesje George Soros vreest een Brexit, want de gevolgen zouden erger kunnen zijn dan de crisis van 2007/2008. 30 juni 2016 13:50 • Door Rob Stallinga Gisteren was miljardair, superbelegger en filantroop George Soros in het Europese parlement om de aanwezigen bij te praten over de financiële effecten van een Brexit. Zelfs de ergste doemdenkers zullen geschrokken zijn van Soros' vergezichten. Hoewel de aandelenkoersen de laatste dagen weer vrolijk de weg omhoog hebben gevonden, vergelijkt Soros de gevolgen van Brexit met de financiële crisis in 2007 en 2008. Soros: "Brexit ontvouwt zich nu nog in slowmotion, maar het proces zal versnellen. Het zal de huidige deflatoire trend verder versterken."Soros werd in een klap beroemd toen hij in 1992 succesvol op een devaluatie van de pond speculeerde. Hoewel hij voorafgaand aan het referendum rekende op een devalutatie van de pond met 20% als het Brexitkamp zou winnen, zat Soros tijdens de stemming long. Hij zegt dat hij met andere beleggingen wel heeft verdiend aan de verrassende uitkomst. Duitsland schuld Soros is allesbehalve positief over de economische toekomst van Europa. Volgen hem leverde de bezuinigingspolitiek Europa een economische achterstand op, die in de huidige situatie moeilijk kan worden goedgemaakt. Schuldig aan de bezuinigingsdrift is Duitsland, dat volgens Soris te bang is voor overheidsschulden, waardoor noodzakelijke stuimuleringsuitgaven niet konden worden gepleegd. "Zodra de economie weer groeit, verdwijnen de problemen vanzelf." Soros roept de Europese leiders op om Groot-Brittannië niet te straffen, noch de Britse zorgen te negeren. "Europa moet de eigen fouten onder ogen zien, net als het democratische tekort van de huidige EU-instituties." Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 19 dec Actieve ETF’s, het beste van twee werelden? Actieve ETF’s hebben de laatste jaren een flinke vlucht genomen. Dat verbaast Stefan Kuhn van Fidelity International niet.
Assetallocatie 19 dec Grote verschillen in prestaties tussen vastgoedfondsen Vastgoedfondsen zorgden de laatste jaren voor een demper op het rendement. Geen wonder dat institutionele beleggers door de bank genomen ontevreden zijn. Maar de verschillen tussen out- en underperformers zijn wel heel erg groot.
Assetallocatie 17 dec 2025 dreigt een wild ritje te worden Voor 2025 bestaat er optimisme dat grote economieën, zoals de VS, een recessie zullen vermijden. Dat denkt ook Virginie Maisonneuve, Global CIO Equity van Allianz Global Investors. Wel voorziet zij volgend jaar veel volatiliteit op de markten. Dat vraagt beleggers om hun portefeuilles aan te passen.
Assetallocatie 16 dec Fed doet het in 2025 voorzichtiger aan De Amerikaanse Federal Reserve zal de rente aankomende woensdag met 25 basispunten verlagen en daarna waarschijnlijk pauzeren. Want? "De laatste Amerikaanse economische cijfers zijn relatief positief, terwijl de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen duidt op een pro-groeibeleid in 2025, aldus Michael Krautzberger, Global CIO Fixed Income bij Allianz Global Investors.
Assetallocatie 16 dec “Een beleggingsstrateeg ziet altijd kansen” Vincent Juvyns, beleggingsstrateeg bij JP Morgan AM, toont zich optimistisch over het komend beursjaar. Amerikaanse aandelen, vastgoed, dividendaandelen, alternatives en bedrijfsobligaties kunnen mooie rendementen boeken. Daarnaast zouden Chinese aandelen wel eens heel positief kunnen verrassen. Europa?
Assetallocatie 16 dec Invesco is risk-on, maar vreest wel drie swingfactoren Invesco verwacht in 2025 opnieuw een goed jaar voor risicovolle assets. Vooral smallcaps, value-aandelen en aandelen van buiten de VS kunnen profiteren van een ruimer monetair beleid en een stabiele groei in de wereld. Maar drie zaken kunnen roet in het eten gooien: hoge Trump-tarieven, oplaaiende inflatie en een schuldencrisis. Een positieve factor kan China zijn.