Lowvol raakt overbevolkt De obsessie van beleggers voor low-volatility neemt ongekende vormen aan, schrijft Bloomberg, met ongewenste gevolgen. 25 mei 2016 09:15 • Door IEXProfs Redactie De obsessie van beleggers voor low-volatility neemt ongekende vormen aan, schrijft Bloomberg. Twee grote ETF’s die deze strategie volgen, zagen in de maand mei het beheerde vermogen voor het eerst boven de 20 miljard dollar stijgen. Het PowerShares S&P 500 Low Volatility fonds en het iShares Edge MSCI Minimum Volatility USA ETF hebben alleen dit jaar al 7 miljard dollar toe zien stromen. Beleggers zijn in de greep van angst, zij trekken veel vermogen weg uit de bredere markt. Beleggingsfondsen en ETF’s in Amerikaanse aandelen zijn dit jaar al met 60 miljard dollar gekrompen. Lowvol wordt door beleggers in de armen gesloten na de hectische start van het jaar en het trauma van afgelopen augustus. Ook al zijn de markten ondertussen weer gekalmeerd, toch blijft geld stromen naar deze strategie. Het is niet de doelstelling van het fonds, maar toch heeft het PowerShares S&P 500 Low Volatility fonds dit jaar de markt weten te verslaan. Ongewenste gevolgen Veel beleggers zijn bang om fouten te maken, lowvol lijkt dan de veilige keuze te zijn. Maar de obsessie voor dit soort aandelen gaat gepaard met ongewenste gevolgen. De aandelen waaruit de indices zijn samengesteld worden steeds duurder, wat ze op zich juist beweeglijker maakt. Het PowerShares S&P 500 Low Volatility fonds kent daardoor de laatste maand heftiger prijsbewegingen. De volatiliteitsindex VIX noteert ruim onder zijn langjarig gemiddelde, maar er zijn indicaties in de markt dat beleggers in de nabije toekomst heftige prijsbewegingen verwachten. De laatste drie maanden is al 3,5 miljard dollar gestoken in fondsen die profiteren van prijsbewegingen. De voorliefde voor lowvol-fondsen wijst erop dat beleggers maar een korte periode van marktschommelingen verwachten. Zij anticiperen toch op een snelle stabilisatie van de markten. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.