De logica van de Fed De rente gaat omhoog, dus de dollar ook? Nou, let op, dat was in het verleden niet vaak zo. 17 maart 2016 12:30 • Door Jeroen Blokland Het voelde een beetje terughoudend, voorzichtig, met de rem erop. Desondanks mogen we na de persconferentie van Fed-baas Janet Yellen concluderen dat de Fed de rente verder gaat verhogen. Waarschijnlijk in een slakkentempo, maar we zijn, na meer dan tien jaar, nu toch echt beland in een nieuwe verkrappingscyclus van de Fed. De overtuiging dat de Fed begonnen is aan een serie renteverhogingen betekent voor een flinke groep beleggers dat ook de Amerikaanse dollar weer gaat stijgen. Immers, de aantrekkelijkere, hogere rente zorgt voor een toenemende vraag naar dollars. En hoewel dit plausibel klinkt, zegt de historie toch wat anders. Kijk maar eens naar de tabel hieronder. Dollar daalt Hierin staat de waardeverandering van de handelsgewogen dollar weergegeven (laatste kolom), gedurende perioden waarin de Fed de rente flink omhoog trok. Die perioden worden in (minder) goed Nederlands als monetaire verkrappingscycli aangeduid, maar de Engelse variant rate-hike cycles rolt toch wat makkelijker van de tong. Anyway, uit de tabel blijkt dat de handelsgewogen dollar slechts in drie van de acht rate-hike cycles sinds 1972 ook daadwerkelijk in waarde steeg. Minder dan de helft dus. Minstens even belangrijk, gemiddeld genomen daalt de dollar in waarde tijdens een periode van renteverhogingen door de Fed. En ook sinds de start van deze cyclus, begonnen met de renteverhoging in december, staat de Amerikaanse dollar onder water. Nu onderken ik natuurlijk direct dat de ene cyclus de andere niet is. Maar inzetten op een hogere dollar juist omdat de Fed de rente verhoogt, noopt mij te zeggen dat de kansen (historisch gezien) niet in uw voordeel zijn. Jeroen Blokland is sinds 2009 portefeuillemanager binnen het Robeco Global Allocation-team. Hij is fondsmanager van de Robeco ONE and Multi Asset fondsen. Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen jan '24 JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.