Oliesector aantrekkelijker Fondsmanager John Bennett van Henderson Global Investors is positief over olieaandelen en negatief over banken. 29 februari 2016 10:30 • Door IEXProfs Redactie "Oliebedrijven hebben geleerd van de fouten in het verleden. Diverse aandelen zijn op dit moment aantrekkelijk gewaardeerd." Dat zei fondsbeheerder John Bennett van Henderson Global Investors onlangs tijdens een congres in Londen. Hij wordt aangehaald in een artikel op de internetsite van Citywire. "Bedrijven in de energiesector hebben in recente jaren grote fouten gemaakt," aldus Bennett. "Ze hebben veel te veel de nadruk gelegd op de productiecapaciteit." Hij vergelijkt het gedrag van bedrijven als Royal Dutch, BP, Total en Statoil met vermogensbeheerders die zich blind staren op het beheerde vermogen en geen rekening meer houden met het behaalde rendement. Boodschappenlijstje Oliebedrijven begonnen al plannen te maken voor een wereld waarin de olieprijs niet onder de 100 dollar per vat zou dalen. Bennett: “Ze gingen op zoek naar olie in extreem dure gebieden als de diepwaterreservoirs bij Afrika. Toen kwam het schaliegas en was het nodig om de bakens te verzetten.” Henderson heeft aandelen Total en Galp gekocht voor het Europe Focus Trust Fund. Het pan-European fonds heeft aandelen BP en Royal Dutch in de portefeuille. Datzelfde fonds bezit ook aandelen in de Noorse bank DNB. Volgens Bennett is DNB nauw verweven met de ontwikkelingen in de oliesector. Bankwaarschuwing Bennet is huiverig om aandelen van andere Europese banken te kopen. "De meeste banken zijn te weinig met de toekomst bezig, investeren te weinig en sommige zijn zelfs niet solvabel." Volgens hem zijn banken als HSBC, Deutsche Bank en Santander inmiddels te groot geworden om nog goed bestuurd te worden. Het bedrijfsmodel van deze grootbanken functioneert volgens Bennett niet langer. Terug naar de oliesector. Henderson raapt olieaandelen voorzichtig op. In geen van de bedrijven is het belang per fonds groter dan 4%. Maar de metamorfose van de sector is voor Bennett in ieder geval voldoende om de temperatuur van het zeewater met de"‘puntjes van zijn tenen" uit te proberen, zoals hij het zelf omschrijft. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?