"Minimaal 5% krimp Rusland in 2015" De roebel is niet meer te redden en de Russische economie gaat kapot. Was getekend, Eric Chaney van AXA IM. 17 december 2014 11:00 • Door IEXProfs Redactie Het komt voorlopig niet goed met Rusland en z'n roebel. Die boodschap bazuint Eric Chaney, hoofdeconoom van AXA IM vandaag uit. Kapitaalvlucht, afbrokkelende munt, hoge reële rente, aanhoudende sancties, de lage olieprijs, het gaat allemaal leiden tot een zware recessie in 2015, met een krimp die op z'n best rond de 5% zal liggen. En de crisis gaat verdere gevolgen hebben: kapitaalcontroles, politieke onrust en zelfs een default van Rusland zijn niet uit te sluiten. De CDS-markt prijst nu al een kans van 1 op 3 in van een default van de Russische staat binnen een termijn van vijf jaar. Een negatieve groei van -5% in 2015 en mogelijk het jaar daarna nog altijd -2% als de olieprijs niet terug krabelt tot boven de 70 dollar per vat. Wat zit er volgens Chaney nog meer in de pijplijn? Hij schetst drie mogelijke gevolgen voor het land (en de rest van de wereld): 1. De centrale bank van Rusland gaat de rente nog verder verhogen om de kapitaalvlucht in te dammen. Dat zou leiden tot een nog zwaardere receesie in 2015 dan Chaney nu al verwacht, mogelijk zelfs tot een krimp die dicht bij de -9% van 2009 uitkomt. Logischer is een toenemende mate van kapitaalcontrole, waarbij exporteurs verplicht worden hun inkomsten in harde valuta om te zetten in roebels. 2. Corporate defaults zijn goed mogelijk, denkt Chaney, omdat veel bedrijven verplichtingen hebben oin harde valuta (en een groot deel van hun inkomsten in roebels). Veel van deze bedrijven zijn voor de overheid niet van voldoende strategisch belang om overiend gehouden te worden. Dat Rusland zelf op een default aankoerst, lijkt nog geen heel realistisch schenarioomdat de forex-reserves en het huidige handelsoverschot nog stevig zijn. 3. Onverwachte politieke, mogelijk zelfs geo-politieke gevolgen kunnen niet worden uitgesloten. Premier Poetin's populariteit komt door de crisis in gevaar en een kat in het nauw kan rare sprongen maken. Een verandering in het leiderschap of aggresievere politiek rond Oekraïne of andere grensgebieden zijn denkbaar. De gevolgen van de crisis zijn vooral voelbaar in de financiële sector: banken worden hard geraakt. Niet alleen Russische banken, maar ook Westerse financials met een flinke voet aan de grond in Rusland. Maar het westen heeft, in tegenstelling tot Rusland, in vele lagen van de economie steun van de lage olieprijs, waardoor zij de Russische problemen wel het hoofd kan bieden. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 19 dec Actieve ETF’s, het beste van twee werelden? Actieve ETF’s hebben de laatste jaren een flinke vlucht genomen. Dat verbaast Stefan Kuhn van Fidelity International niet.
Assetallocatie 19 dec Grote verschillen in prestaties tussen vastgoedfondsen Vastgoedfondsen zorgden de laatste jaren voor een demper op het rendement. Geen wonder dat institutionele beleggers door de bank genomen ontevreden zijn. Maar de verschillen tussen out- en underperformers zijn wel heel erg groot.
Assetallocatie 17 dec 2025 dreigt een wild ritje te worden Voor 2025 bestaat er optimisme dat grote economieën, zoals de VS, een recessie zullen vermijden. Dat denkt ook Virginie Maisonneuve, Global CIO Equity van Allianz Global Investors. Wel voorziet zij volgend jaar veel volatiliteit op de markten. Dat vraagt beleggers om hun portefeuilles aan te passen.
Assetallocatie 16 dec Fed doet het in 2025 voorzichtiger aan De Amerikaanse Federal Reserve zal de rente aankomende woensdag met 25 basispunten verlagen en daarna waarschijnlijk pauzeren. Want? "De laatste Amerikaanse economische cijfers zijn relatief positief, terwijl de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen duidt op een pro-groeibeleid in 2025, aldus Michael Krautzberger, Global CIO Fixed Income bij Allianz Global Investors.
Assetallocatie 16 dec “Een beleggingsstrateeg ziet altijd kansen” Vincent Juvyns, beleggingsstrateeg bij JP Morgan AM, toont zich optimistisch over het komend beursjaar. Amerikaanse aandelen, vastgoed, dividendaandelen, alternatives en bedrijfsobligaties kunnen mooie rendementen boeken. Daarnaast zouden Chinese aandelen wel eens heel positief kunnen verrassen. Europa?
Assetallocatie 16 dec Invesco is risk-on, maar vreest wel drie swingfactoren Invesco verwacht in 2025 opnieuw een goed jaar voor risicovolle assets. Vooral smallcaps, value-aandelen en aandelen van buiten de VS kunnen profiteren van een ruimer monetair beleid en een stabiele groei in de wereld. Maar drie zaken kunnen roet in het eten gooien: hoge Trump-tarieven, oplaaiende inflatie en een schuldencrisis. Een positieve factor kan China zijn.