Execution Plus, dus Er ligt een enorm gat in de markt, ergens tussen advies en execution only. Wie stapt erin? 20 juni 2014 16:30 • Door Peter van Kleef Deze week hadden we een aardig stukje op de site, over wat ze in de VS 'robo advisors' noemen. Zeg maar de volautomatische beleggingssites voor doe-het-zelvers die in razendtempo marktaandeel winnen op duurbetaalde adviseurs. In ons land woedt al lange tijd de discussie over de vraag of de afschaffing van de distributievergoeding beleggers niet naar execution only jaagt - met alle negatieve gevolgen van dien. Teneur van het artikel was dat robo advisors op korte termijn een bedreiging zijn voor adviseurs, hoewel ze op de lange termijn opgeslokt zullen worden door de grote spelers - zoals dat met inoovatieve challengers nu eenmaal gaat. De robo advisors zijn in het Amerikaanse voorbeeld geen uitgeklede execution only-platforms, maar doe-het-zelf initiatieven, aangekleed met allerhande leuke, handige tools. HartenkreetDat past precies in de cri de coeur van Tim Mortelmans, van toezichthouder AFM. Ik sprak hem vorige week voor een groter interview in het komende IEXProfs magazine. Maar de uitspraak die me het meeste bijgebleven is, is wel dat de toezichthouder niet meer gelooft in de traditionele driedeling beheer - advies - execution only. Volgens Mortelmans ligt er een zee aan mogelijkheden tussen advies en execution only, zeg maar het terrein voor Execution Plus. Dat vraagt durf, de AFM denkt graag mee met marktpartijen die in dat gat willen stappen. En ja, er wordt de nodige innovativiteit gevraagd - zeker voor wat Mortelmans als 'een conservatieve wereld' betitelt. Maar kom, het gaat om het vasthouden of wellicht winnen van een klant. Dan is een beetje innovativiteit toch niet teveel gevraagd - zeker niet nu u toch op zoek moet naar een nieuw, gezond verdienmodel? Bij IEXProfs gaan we de komende tijd meer aandacht besteden aan dit soort initiatieven. We stellen ook prijs op uw mening. Laat van u horen! Hoe ziet de toekomst van Execution Plus eruit? De stelling: Execution Plus, dat wordt 't dus. Eens of oneens? Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.
Assetallocatie 18 feb "Marktverwachtingen centrale banken zitten ernaast" Volgens hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle is de kans groot dat de Fed de rente dit jaar meer verlaagd dan de markt nu verwacht. Voor de ECB zal het waarschijnlijk andersom zijn.
Assetallocatie 16 feb Rendementen worden de komende 20 jaar iets minder Capital Group heeft rendementsverwachtingen voor de komende 20 jaar voor aandelen en obligaties iets verlaagd. Maar over de gehele linie zijn de prognoses voor langetermijnbeleggingen op de wereldwijde markten nog altijd positief.
Assetallocatie 13 feb Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.