Deutsche: ECB komt met "private QE" "Klassieke" monetaire versoepeling à la de Fed zal in Europa niet werken. Eerst komt er "private QE", denkt Deutsche. 14 april 2014 15:45 • Door IEXProfs Redactie Mocht de ECB alsnog quantitative easing (QE) inzetten tegen deflatie in de eurozone, dan zal zij zich eerst beperken tot private QE: de aankoop van leningen met onderpand aan kleine en middelgrote bedrijven (SME ofwel small and medium enterprises) en mogelijk ook van bedrijfsobligaties die nu nog in bezit zijn van private banken. Pas als de Europese economie verder verzwakt, zal de ECB overgaan tot "klassieke" QE: massaal staatsleningen opkopen. Dat stellen onderzoekers van Deutsche Bank, geciteerd door Matthew Boesler op het blog Business Insider. De Fed koopt voor miljarden treasuries en verpakte hypotheken (mortgage backed securities). Zo drukt zij de hypotheekrente, alsmede rente en totaalrendement op staatsleningen, waardoor zij beleggers "verjaagt" naar bijvoorbeeld aandelen. Maar in Europa zijn deze correlaties veel minder sterk, aldus Deutsche (zie grafiek). Amerikaanse bedrijven voorzien in meer dan 70% van hun kredietbehoefte door obligaties uit te geven. Europese bedrijven zijn juist voor 70% afhankelijk van bankkredieten. Het vermogen van Amerikaanse huishoudens bestaat voor meer dan een kwart uit aandelen; in Europa is dat minder dan 10%. Tenslotte is er veel meer weerstand tegen klassieke QE in Europa, onder meer van de vele spaarders hier, die ook hun spaarrente zien dalen. Daarom denken de onderzoekers van Deutsche dat de ECB zich in eerste instantie zal beperken tot het opkopen van SME-leningen met onderpand. Omdat die markt in de eurozone slechts een beperkte omvang heeft, zal de ECB daarnaast wellicht bedrijfsobligaties van banken overnemen. Deutsche denkt dat de ECB in juli-augustus zo'n programma zal aankondigen, en dat vanaf september zal uitvoeren. Hieronder staat het tijdpad voor private QE. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen jan '24 JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.