Beleg in REITs voor spreiding De grote voordelen van REITs zijn met name de spreiding die zij bieden in een portefeuille en de inflatiebescherming. 19 maart 2014 09:30 • Door IEXProfs Redactie Spreiding van de portefeuille is een goede zaak. Gregg Fisher, CIO van Gerstein Fisher, adviseert zijn cliënten al jaren om verder te kijken dan alleen aandelen en obligaties, zo schrijft hij op Barron’s. Maar eens in de zoveel tijd speelt de volatiliteit van enkele hard assets, zoals vastgoed en grondstoffen, op. Dat soort kortetermijnoprispingen roepen direct vragen op rond risico en rendement. Voordelen van REITs ziet Fisher met name in de spreiding die zij bieden en de inflatiebescherming. Dat zijn belangrijker eigenschappen dan een bijzonder rendement op korte termijn. Dankzij het wereldwijde aanbod van REITs kunnen beleggers nu op een liquide manier beleggen in commercieel vastgoed. Deden vorig jaar Amerikaanse aandelen het uitzonderlijk goed, dit jaar verloopt een stuk moeizamer. Maar REITs hebben een vliegende start gemaakt. Alleen de afgelopen drie maanden heeft de Vanguard REIT ETF al een rendement van 9% opgeleverd. REITs, Real Estate Investment Trusts, zijn fondsen, die hun inkomen uit vastgoedbeleggingen halen. Ze hebben een notering aan de beurs en worden verhandeld als aandelen. Het biedt particuliere beleggers de mogelijkheid te beleggen in commercieel vastgoed. De vastgoedbeleggingen kunnen ook nog enige bescherming bieden tegen inflatie, aangezien de huuropbrengsten stijgen in tijden van inflatie, evenals de waarde van het vastgoed. Fisher adviseert om voor internationaal gespreide vastgoedbeleggingen te kiezen. Als voordeel noemt hij de spreiding en de lage correlatie met de rest van de portefeuille en zelfs het eigen huis. Over een langere termijn leveren REITs en aandelen een gelijkwaardig rendement. Van 1990 tot 2014 bedraagt het rendement op jaarbasis van de S&P Global REIT index 8,94%. De S&P 500 leverde over die periode 9,26% en de MSCI ALl Country World Index 6,75% op jaarbasis. De correlatie tussen de REIT Index en de S&P 500 bedroeg over die periode van 25 jaar 0,61. Met investment grade-obligaties is de correlatie erg laag, tot negatief. Als u assetclasses met een lage correlatie verbindt, verlaagt u daarmee de volatiliteit van uw portefeuille. Belegt u naast aandelen en obligaties in REITs verhoogt u daarmee het risicogewogen rendement van uw portefeuille, rekent Fisher voor. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.