Wachten op echte hervormingen Japan Critici houden hervorming van het Japanse bedrijfsleven scherp in de gaten. Alleen dat helpt het langetermijnpotentieel. 15 oktober 2013 10:15 • Door IEXProfs Redactie Hoewel veel buitenlandse beleggers positief zijn over de vooruitzichten voor de Japanse aandelenmarkt op de korte termijn, zijn ze negatiever gestemd als het gaat over de lange termijn. Dat blijkt uit een rondgang van The Wall Street Journal langs verschillende professionele beleggers met posities in Japan. Het merendeel is het er over eens dat de monetaire en economische stimuleringsmaatregelen van de nieuwe premier Shinzo Abe hun eerste vruchten hebben afgeworpen. De Nikkei index is sinds het dieptepunt medio juni zo'n 16% opgeklommen. Volgens critici wordt die stijging echter vooral gedreven door maatregelen vanuit de overheid. De private sector daarentegen houdt zich angstvallig stil wat hervormingen betreft en dat stemt buitenlandse beleggers sceptisch. Extern toezichtJapanse bedrijven zouden zich volgens critici meer moeten focussen op het verbeteren van de aandeelhouderswaarde door kapitaal efficiënter in te zetten. Daarbij ontbreekt het in hun ogen aan extern toezicht op de Japanse raden van bestuur. Een structuur zoals gebruikelijk in bijvoorbeeld de VS zou Japanse bedrijven een objectievere kijk kunnen bieden op hun financiële middelen op de lange termijn. Het huidige debat over een mogelijke verlaging van het vennootschapsbelastingtarief van 38% – een van de hoogste ter wereld – zou gebruikt kunnen worden om veranderingen in het bedrijfsleven af te dwingen. De vennootschapsbelasting zou alleen omlaag moeten voor bedrijven die er in slagen hun liquiditeitenhuishouding op orde te brengen en te investeren in hun research & developmentafdelingen. Tot het zover is, houden critici de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en blijft vooral het kortetermijnpotentieel van Japan interessant. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.