QE helpt niet tegen vergrijzing De Amerikaanse groei van 1,8% is niet ‘below stall speed’, maar ‘over the top’. Het probleem zit in de demografie. 2 mei 2013 10:00 • Door IEXProfs Redactie Het werkelijke probleem van de Amerikaanse economie kan wel eens op een totaal ander vlak liggen dan gedacht. Franz Lischka wijst op de vergrijzende bevolking, die er ondanks de geldpers niet vitaler op wordt. De vermogensbeheerder probeert aan te tonen dat de huidige groei van de economie met 1,8% niet ‘below stall speed’ is, maar mogelijk zelfs ‘over the top’. Het probleem zit 'm in de demografie.De laatste twee jaar groeit de Amerikaanse economie met minder dan 2%. In het verleden ging dat altijd gepaard met een recessie, maar nu niet. Hoe vreemd het ook klinkt, Lischka is er van overtuigd dat die 1,8% groei het beste is dat we kunnen verwachten in het komende decennium. De oorzaak van deze lage groei moet namelijk niet worden gezocht in de schuldencrisis of de schuldafbouw, maar in simpele demografische gegevens.Tot nu toe daalde de werkloosheid alleen bij een economische groei boven de 2%. Dat de werkloosheid sinds 2009 daalt, verklaart Lischka uit de dalende arbeidskracht en niet uit banencreatie. In de crisisjaren 1930 daalde het geboortecijfer en 65 jaar later piekte de labor force in de VS. In 1946 startte de babyboom, die aanhield tot 1958. En wat gebeurt er 65 jaar later, in 2011-2012? Lischka weet het antwoord. Daarom luidt zijn stelling dat de Amerikaanse economie niet te weinig groeit, maar dat de groei zelfs aan de hoge kant ligt. Lischka voorspelt tegen 2015 een mogelijk tekort aan arbeidskrachten in sommige regio’s of sectoren. Daarna zal de groei dalen tot een niveau waarop de werkloosheid stabiliseert of slechts langzaam afneemt. Bijna niemand houdt rekening met dit scenario, maar Lischka is er van overtuigd dat het werkelijke probleem voor de Amerikaanse economie in de demografie zit. En dat probleem wordt niet opgelost met een nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.