Oh, dus beleggen is géén sparen? U weet dat natuurlijk al lang, maar de toezichthouder meldt het toch maar even: beleggen is niet hetzelfde als sparen. 29 mei 2013 16:45 • Door Peter van Kleef De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet er niet moeilijk over. Zonder enige schroom trekt de toezichthouder af en toe krijt en schoolbord uit de kelder en dan leggen ze het nog één keer uit. Deze keer: sparen is niet hetzelfde als beleggen. Zo. Dat u het maar weet. Volgens de AFM duiken er recent reclames voor financiële producten (verzekeringen en beleggingen) op, waarin 'sterk de indruk wordt gewekt dat het gaat om een alternatief voor een spaarrekening of –deposito'. Fout, want, stelt de AFM, 'deze producten bieden echter niet dezelfde zekerheid, maar kennen juist grotere risico’s en in sommige gevallen hogere kosten'. U voelt 'm al aankomen, dit valt onder het kopje 'misleiding'. Onder misleiding verstaat de AFM reclames waarin ‘appels met peren’ worden vergeleken, zoals een verzekering of een belegging gelijkstellen aan een spaarrekening. Goed, we hebben tijden achter ons van vastgoedwalhalla's in Dubai en wijnpiramides in schimmelige douaneloodsen en verdorde limoenboompjes op kleigrond in Costa Rica. Maar als we consumenten moeten gaan vertellen dat beleggen toch wel andere risico's met zich meebrengt dan een spaarrekening, dan zijn we als finance-analfabeten wel ver gezonken. U hebt uw cliënten toch wel duidelijk gemaakt, hoop ik, dat grond- en goudbeleggingen een net iets ander risico-rendementsprofiel hebben dan een spaarrekening? Daar komt bij dat het depositogarantiestelsel niet van toepassing is op deze verzekerings- en beleggingsproducten, zegt de AFM nog maar eens. Dat stelsel - opfriscursusje - garandeert dat consumenten hun spaargeld tot 100.000 euro per rekeninghouder terugkrijgen als een bank failliet gaat. Banken met een vergunning van de Nederlandsche Bank (DNB) vallen onder het depositogarantiestelsel. Zonnebankbruine beunhazen in krijtstreeppakken, met dikke zonnebrillen en een overdosis gel in de lange lokken, in grote auto's met glimmende accessoires dus niet - we zeggen het maar even omdat de AFM dat vergeet te doen. Knoopt het in uw oren. Dan kan de AFM weer nuttige dingen gaan doen. Bijvoorbeeld op één lijn gaan zitten met het ministerie van Financiën over de kickbackdiscussie. Of zo. Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.