Oh, dus beleggen is géén sparen? U weet dat natuurlijk al lang, maar de toezichthouder meldt het toch maar even: beleggen is niet hetzelfde als sparen. 29 mei 2013 16:45 • Door Peter van Kleef De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet er niet moeilijk over. Zonder enige schroom trekt de toezichthouder af en toe krijt en schoolbord uit de kelder en dan leggen ze het nog één keer uit. Deze keer: sparen is niet hetzelfde als beleggen. Zo. Dat u het maar weet. Volgens de AFM duiken er recent reclames voor financiële producten (verzekeringen en beleggingen) op, waarin 'sterk de indruk wordt gewekt dat het gaat om een alternatief voor een spaarrekening of –deposito'. Fout, want, stelt de AFM, 'deze producten bieden echter niet dezelfde zekerheid, maar kennen juist grotere risico’s en in sommige gevallen hogere kosten'. U voelt 'm al aankomen, dit valt onder het kopje 'misleiding'. Onder misleiding verstaat de AFM reclames waarin ‘appels met peren’ worden vergeleken, zoals een verzekering of een belegging gelijkstellen aan een spaarrekening. Goed, we hebben tijden achter ons van vastgoedwalhalla's in Dubai en wijnpiramides in schimmelige douaneloodsen en verdorde limoenboompjes op kleigrond in Costa Rica. Maar als we consumenten moeten gaan vertellen dat beleggen toch wel andere risico's met zich meebrengt dan een spaarrekening, dan zijn we als finance-analfabeten wel ver gezonken. U hebt uw cliënten toch wel duidelijk gemaakt, hoop ik, dat grond- en goudbeleggingen een net iets ander risico-rendementsprofiel hebben dan een spaarrekening? Daar komt bij dat het depositogarantiestelsel niet van toepassing is op deze verzekerings- en beleggingsproducten, zegt de AFM nog maar eens. Dat stelsel - opfriscursusje - garandeert dat consumenten hun spaargeld tot 100.000 euro per rekeninghouder terugkrijgen als een bank failliet gaat. Banken met een vergunning van de Nederlandsche Bank (DNB) vallen onder het depositogarantiestelsel. Zonnebankbruine beunhazen in krijtstreeppakken, met dikke zonnebrillen en een overdosis gel in de lange lokken, in grote auto's met glimmende accessoires dus niet - we zeggen het maar even omdat de AFM dat vergeet te doen. Knoopt het in uw oren. Dan kan de AFM weer nuttige dingen gaan doen. Bijvoorbeeld op één lijn gaan zitten met het ministerie van Financiën over de kickbackdiscussie. Of zo. Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.