Crowdfunding kan leren van banken Dat crowdfunding soms nog geen volwaardig alternatief voor bankfinanciering is, komt door het verschil in onderzoeksinspanning. 23 september 2015 11:45 • Door Bastiaan Bloemink en Ella van Kranenburg Crowdfunding is nieuw, maar financieringsvraagstukken en de risico’s die daarbij horen zijn dat niet. Een belangrijk risico is het faillissement van de geldvrager. Dit is reeds gebeurd waarbij de faillissementen op het Seeds-platform van ABN Amro opvielen. Hoe meer geldvragers zich aandienen hoe groter de kans dat er een aantal tussen zitten die het niet redden. Rol platform Een platform is in essentie een bulletinboard waar geldgevers en beleggers gekoppeld worden. Het platform treedt richting de geldvrager op als adviseur of riskmanager en heeft in die rol een zekere zorgplicht. Het platform moet een due diligence verrichten op de geldvrager en beoordelen of de gekozen financieringsvorm de juiste is voor de geldvrager. Ook in de ogen van de crowd rust op het platform een zorgplicht. Als het platform haar onderzoeks- en zorgplicht beperkt uitlegt dan zal dit duidelijk moeten worden gecommuniceerd met zowel de geldvrager als de crowd. Het platform zal deze plichten niet altijd naast zich neer kunnen leggen. Alternatief voor bankfinanciering De reden dat vaak wordt gekozen voor crowdfunding is dat banken niet meer ruimhartig lenen. Dit ligt niet alleen in het feit dat zij zelf te weinig funding kunnen genereren voor balansversterking. Maar banken kijken ook goed naar de soliditeit en het defaultrisico van geldvragers. Banken hebben een omvangrijk intern apparaat opgezet om financieringsvraagstukken en geldvragers hierop te beoordelen. Bij veel crowdfundingplatformen lijkt een vergelijkbaar apparaat te ontbreken. Hier zou crowdfunding dus nog wat kunnen leren van banken. Waar crowdfunding als volwaardig alternatief van bankfinanciering wil optreden, mag ook worden verwacht dat platformen eenzelfde onderzoeksinspanning leveren als banken. Een gedegen onderzoek op geldvragers mitigeert het risico op faillissementen. Als crowdfunding in staat blijkt financiële bleeders te beperken, zal zij steeds meer onderdeel worden van het establishment. De crowdfundingplatformen die hun onderzoeksplicht beperkt uitleggen, moeten hier transparant over zijn. Op deze platformen is het eerder gokken dan beleggen. Bastiaan Bloemink werkt als adviseur/jurist bij Charco & Dique Risk Management en Compliance. Ella van Kranenburg is advocaat bij Keijser Van der Velden, een nichekantoor dat zich specialiseert op het gebied van het financiële recht. De informatie in deze column is niet bedoeld als juridisch advies. Deel via:
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.