Het zijn nu echt emergency markets OK, u bent het zat. U geeft het op. U verkoopt uw emergingmarketsfondsen. Er is grote drukte bij de nooduitgang. 23 augustus 2013 11:00 • Door Peter van Kleef De Wall Street Journal maakt het vandaag een soort van officieel, de opkomendemarktenfondsen gaan massaal in de uitverkoop. Met name particuliere beleggers - gelokt door rendementen uit het verleden en goudgerande groeiramingen die tot het einde van het elastiek geëxtrapoleerd werden - kapituleren nu en masse. Het gaat dan ook hard. Wat hard stijgt, komt hard naar beneden. Zo gaat dat, weten de oude rotten onder ons, maar er is telkens weer een nieuwe generatie naïeve beleggers die als kanonnenvuur dient. Kapitulatie dus. Sinds begin juni onttrokken particuliere beleggers - schrikt u niet - 18,1 miljard dollar uit emerging markets bond funds. Dat is, om het in perspectief te zetten, ongeveer een derde van wat ze er na de crisis in gepompt hadden. Institutionele beleggers haalden 9,1 miljard van die tafel, ongeveer 10% van hun postcrisisinleg (cijfers EPFR Global). Dat is een significante retraite. In de aandelenmarkt zijn particuliere beleggers ook nog steeds bezig met het dumpen van hun aandelen(fondsen), terwijl de institutionele beleggers al klaar zijn. Volgens enkele analisten doen particuliere beleggers (alweer) precies wat ze niet zouden moeten doen: opkomende markten verkopen op het moment dat de waarderingen juist erg aantrekkelijk zijn geworden. Gillend het pand verlatenDe vraag is natuurlijk voor al die verkopende beleggers, wanneer stap je weer in? Het lijkt redelijk onwaarschijnlijk dat opkomende markten nooit meer opkomen en hun aantrekkelijkheid voorgoed hebben verspeeld. Dat dachten we wellicht in 1998 met de Azië-crisis, maar kijk eens wat daarna gebeurd is. De slappe handen betalen nu de prijs, de sterke handen blijven zitten en kopen bij op zwakte. In het kader van full disclosure: Carmignac Emerging Patrimoine beslaat een aanzienlijk deel van mijn bescheiden beleggingsportefeuille. Ook dat fonds wordt midscheeps geraakt en eerlijk is eerlijk, ik heb op een zwak moment met mijn vinger boven de verkoopknop gehangen. Maar ik heb besloten het kamp van de sterke handen te kiezen - niet dat van de lemmingen. Hoe dan ook, opkomende markten zijn weer eens 'the talk of the town' en u doet er goed aan bij te lezen. Op IEXProfs, bijvoorbeeld, waar we alleen deze week al de visie van Schroders, Comgest, BNP Paribas IP en Pictet peilden over de stand van zaken. Dat leest u hier en later vandaag. Als u tenminste nog niet gillend het pand via de emergency exit hebt verlaten omdat u denkt dat het huis in brand staat... 'Here's your ticket, pack your bags, time for jumpin' overboard'. Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 27 dec Het glas is nog steeds half vol KKR is positief over het beursjaar 2025, al zal het minder uitbundig zijn dan de laatste twee jaar. Reden is onder meer dat de welvaart steeds oneerlijker is verdeeld. Waar zet de investeringsmaatschappij op in?
Assetallocatie 23 dec Vijf kansrijke beleggingsverrassingen in 2025 De markten lijken volgens Emiel van den Heiligenberg, hoofd Assetallocatie bij vermogensbeheerder LGIM, met veel zekerheid te voorspellen wat de uitwerking van het Trumpbeleid zal zijn. "Dat kan wel eens misplaatst zijn." Hij schetst daarom vijf alternatieve scenario’s in 2025.
Assetallocatie 23 dec Staatsobligaties hebben goud en bitcoin nodig BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, heeft minder vertrouwen dat staatsobligaties nog wel de rol van veilige haven kunnen vervullen. Een portie goud en bitcoin erbij creëert meer portefeuillestabiliteit.
Assetallocatie 19 dec Actieve ETF’s, het beste van twee werelden? Actieve ETF’s hebben de laatste jaren een flinke vlucht genomen. Dat verbaast Stefan Kuhn van Fidelity International niet.
Assetallocatie 19 dec Grote verschillen in prestaties tussen vastgoedfondsen Vastgoedfondsen zorgden de laatste jaren voor een demper op het rendement. Geen wonder dat institutionele beleggers door de bank genomen ontevreden zijn. Maar de verschillen tussen out- en underperformers zijn wel heel erg groot.
Assetallocatie 17 dec 2025 dreigt een wild ritje te worden Voor 2025 bestaat er optimisme dat grote economieën, zoals de VS, een recessie zullen vermijden. Dat denkt ook Virginie Maisonneuve, Global CIO Equity van Allianz Global Investors. Wel voorziet zij volgend jaar veel volatiliteit op de markten. Dat vraagt beleggers om hun portefeuilles aan te passen.